Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru prijedlog novog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kojim se, među inim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako je u postojećem zakonu uočen niz problema i nedostataka koji utječu na (ne)transparentno obavljanje političkih aktivnosti (promidžbu, referendumske aktivnosti, redovito djelovanje političkih stranaka) te se stoga, zbog opsega novina, u Sabor šalje prijedlog potpuno novog zakona.

Definiranje i financiranje referendumskih aktivnosti

Smatra da se njime predlažu dobra i kvalitetna rješenja koja će pridonijeti boljem i transparentnijem financiranju političkih aktivnosti.

Zakonom se tako definira referendumska aktivnost, što do sada nije bilo uređeno niti jednim pravnim propisom, a predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, putem kojeg će subjekti nadzora dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje.

Ti bi izvještaji bili objavljivani na jedinstvenom mjestu - web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Kriteriji za sredstva za financiranje stranaka

Novim se zakonom utvrđuju i kriteriji za određivanje visine iznosa sredstava koje su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranka.

Na pravičniji način, tvrdi Kuščević, uređuje se način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna, za redovito godišnje financiranje.

Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih mjesta, odnosno mjesta u predstavničkom tijelu jedinice samouprave, prema konačnim rezultatima izbora, naveo je. Sada se novac raspoređuje prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

"U cilju jačanja transparentnosti, utvrđuje se i obveza nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, odnosno lokalnih jedinca, da na svojim mrežnim stranicama objave izvješća o iznosu raspoređenih i isplaćenih sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, odnosno nezavisnih vijećnika", dodao je Kuščević.

Za veće donacije morat će se zaključiti ugovor

Za donacije čija je vrijednost veća od 5000 kuna utvrđuje se obveza zaključivanja ugovora između donatora i primatelja donacije, te da se naknada troškova izborne promidžbe ne može isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za članove u Europski parlament iz Hrvatske, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna, što je, navodi Kuščević, pola iznosa koji je dozvoljen za kampanju za izbore za predsjednika Republike.

Novim se zakonom predlaže i da, ako nezavisni zastupnik postane član političke stranke koja participira u Hrvatskome saboru, sredstva za redovito godišnje financiranje iz proračuna pripadaju političkoj stranci čiji je postao član, a ne ostaju više tom zastupniku, kako je sada. Isto se odnosi i na nezavisne vijećnike.

(Hina)