Okupljanjem i glasnim izražavanjem negodovanja pred zgradom Direkcije, radnici Uljanika počeli su ponedjeljak ujutro štrajk jer im nije isplaćena plaća za rujan niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika, a desetak minuta poslije 10 sati izašli su iz kruga brodogradilišta na ulice.

Na ulicama Pule ogorčeni radnici viču 'Dolje uprava', 'IDS lopovi'....ignorirajući župana Flegu, Miletića i IDS-ove pobočnike koji su ih čekali na Forumu.

Pred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji i zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom.

U jednom trenutku njih 30-ak zajedno s čelnicima triju sindikata koji djeluju u Uljaniku ušli su u Direkciju, u kojoj nije predsjednik Uprave Gianni Rossanda, a nakon nekog vremena iz zgrade je izjurio član Uprave Denis Rabar, praćen zvižducima. Radnici su mu, stajući pred vrata, pokušali spriječiti odlazak, ali su došli zaštitari pa su ga propustili. Situacija je, prema ocjenama novinara koji prate događaj, napeta.

U Uljaniku se radi trenutno na dva broda, koji bi se trebali završiti do kraja godine. Prema neslužbenim informacijama, ni kooperanti danas ne rade.

Štrajkaši su desetak minuta poslije 10 sati izašli iz kruga brodogradilišta i krenuli na ulice Pule.

Štrajkaški odbor sinoć je donio odluku o štrajku. Smatraju da sadašnja Uprava nema više ni legitimitet niti snagu da nešto poduzme u rješavanju agonije toga brodogradilišta i njegovih radnika.

"Ukoliko većina radnika bude za to da se ponovo izađe na ulice, to ćemo i učiniti. Naravno, svaka podrška je dobrodošla u ovom trenutku, jer ne idemo u štrajk samo zbog plaća. Neisplata plaća samo je zakonski uvjet za stupanje u štrajk, ali mislim da je svima jasno da štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje", istaknuo je sinoć predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji smatra da je Vlada zapravo jedina adresa gdje bi Uljanikovi radnici trebali prosvjedovati.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predan u Ministarstvu gospodarstva do kraja tog dana.

Ovo je reći štrajk u Uljaniku ove godine, prethodni su bili u siječnju i kolovozu.

Zbog neisplate plaća za rujan i predstavnici sindikata u brodogradilištu 3. maj, u sastavu Uljanik grupe, predali su prošlog tjedna zahtjev za pokretanje postupka mirenja i on završava danas, nakon čega će i oni donijeti odluku o štrajku. Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja pozvao je u petak sve dobavljače i kooperante kojima riječko brodogradilište duguje da deblokiraju račun 3. maja na jedan dan, kako bi brodogradilište dobilo još 60 dana. Naime, sutra, 23. listopada istječe 60-dnevno razdoblje neprekidne blokade računa, nakon čega bi uslijedio stečaj ili likvidacija.

(Hina/iPress)