Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u utorak navečer kako za Uljanik postoje četiri potencijalna investitora - Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske i Royal IHC.

Horvat je to izjavio u Dnevniku TV Nova, komentirajući današnju redovitu glavnu Skupštinu dioničara Uljanika d.d.

Dioničari su, nakon devet sati sjednice izabrali samo jednog člana novog Nadzornog odbora Nenada Kapuralina pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana kako bi NO mogao funkcionirati. Naime, NO Uljanika ima pet članova, a da bi mogao funkcionirati mora imati minimalo tri člana.

Također dioničari Uljanika ranije danas nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće Uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

Ministar gospodarstva Horvat, u intervjuu večerašnjem Dnevniku Nove TV na upit koliko je aktualna Uprava u minusu u posljednje tri godine rekao je: "Ono što je u ožujku ove godine evidentirano na poslovnom računu brodogradilišta Uljanik, iznosi 757 milijuna eura".

Nepovjerenje Upravi Uljanika u utorak je iskazalo oko 77 posto nazočnih dioničara na Skupštini. Na novinarsko pitanje znači li to da se njih 'praktički može tužiti za naknadu štete', ministar je odgovario kako ne bi prejudicirao takve stvari.

"Ali ono što jest činjenica jest da vlasnici brodogradilišta, uključujući i radnike, ne vjeruju ovoj Upravi i ono što se događalo danas na Skupštini, proteklo je bez nekakve pomoći, ali i odmaganja", rekao je Horvat.

Također je naglasio kako ne želi prejudicirati na koji je način Uprava brodogradilišta ugovarala izgradnju brodova.

"Ne bih prejudicirao na koji način su brodovi ugovarani. Ali ono što je činjenica, knjiga narudžbi koja je brojala prije 10-tak ili 15-tak dana 17 brodova, ugovorena je na način da su avansi i velik dio onoga što u ovom trenutku nije ni na navozu, a kamo li na obali, za opremanje potrošeno, a da se u ovom trenutku ne zna na što", istaknuo je ministar Horvat.

Na upit je li pročitao program restrukturiranja brodogradilišta, odgovorio je potvrdno.

"Ne samo da smo ga pročitali, nego smo ga i analizirali, pomno analizirali, na njega davali određene primjedbe. Te su se iste primjedbe pojavile u trenutku kada ga je Europska komisija pročitala i verificirala", podsjetio je. Horvat je dodao kako ni Ministarstvo gospodarstva, ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onom što je Komisija rekla o tom planu.

U emisiji HRT-a Otvoreno ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na izjave predsjednika uprave Uljanika Giannija Rossande, kazavši da je on u jednome u pravu - "Ja nikad nisam gradio brodove, ali znam zbrojiti 2 i 2. A kada 2 i 2 nisu 4, onda voda dođe do grla. Prebacivati odgovornost na vladu koja niti je Uljanik dovela u ovu situaciju, niti snosi odgovornost za stanje u Uljaniku, je poslovno nekorektno i ljudski nemoralno".

Upitan razgovara li Vlada drugim strateškim partnerom, odgovorio je: "Razgovori koje vodimo nisu razgovori sa strateškim partnerima". Objasnio je da oni s kojima razgovaraju dolaze iz Ukrajine, Italije, Njemačke, Amerike, a očekuje i dolazak kineskih partnera. U tim razgovorima ne vidi ništa sporno, razgovarao je desetak puta - kaže - i s Končarom.

Rekao je i da je današnja skupština pokazala da povjerenja u ovakvu Upravu nema. "Mi ćemo se u jednom trenutku pitati gdje su svi novci, avansi i krediti koji su uzimani za one brodove koji su danas otkazani, nisu se ni počeli graditi, a preuzeti kapital od brodovlasnika je potrošen", poručio je između ostalog.

Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanik rekao je u emisiji kako su danas od predsjednika Uprave čuli da se zbog rescue aida ne može govoriti o stečaju, nego likvidaciji. "Pokazali su nam dokument koji je javan, gdje je Europska komisija objasnila taj rescue aid, prema kojemu - ako se kredit ne vrati, poduzeće koje ga je dobilo ide u likvidaciju. Ne znam je li to točno", rekao je.

Komentirajući ovo, Horvat odgovara: "Niti uvjeti za stečaj, niti za bilo kakvu likvidaciju, neće se dogoditi preko noći".

Hadžić je objasnio i da je sa skupštine izašao nezadovoljan zbog toga što je država bila suzdržana od glasovanja. Neformalno su, kazao je, kroz razgovore tražili o države da predloži neke svoje članove za koje bi glasovali, ili da država podrži njihove kandidate. "Danas smo, kada smo pokušali biti 'odgovorni vlasnici', dobili šamarčinu da se nećemo oporaviti mjesec dana od nje", rekao je. "Nismo imali šanse progurati nikoga. Čemu ta farsa? Odlučili smo prestati biti žrtve te suzdržanosti, mogli smo danas imati novi NO, i sutra novu Upravu. Čekamo mjesecima novog strateškog partnera", dodao je.

Gost Otvorenog bio je i Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, vlasnika Brodosplita. Upitan jesu li još uvijek zainteresirani kao strateški partner, odgovara: "Puno je situacija gora nego što je bila kada smo mi iskazali svoj interes. Izabran je drugi strateški partner. Mi smo prepoznali neke situacije koje se ponavljaju, izdvajanje 3.maja iz tog cijelog problema, 3. maj je žrtva ovog procesa, a nije to trebao biti. Ponudili smo sve ono što se tražilo sa skupštine iz veljače. Da smo tada izabrani, mogli smo napraviti puno više nego što je dosad napravljeno. Prije 5,5 godina malo tko je vjerovao da ćemo uspjeti restrukturirati tako veliko brodogradilište, da bismo poslovali s profitom i razvijali se dalje", rekao je.

Mišljenja je da je cijeli proces oko Uljanika prekasno počeo, a neće pomoći ni čekanje Europske komisije. "Europska komisija nije nekakav ured ili nešto što reagira brzo. Ona mora donijeti odluke koje su teške milijarde kuna. Složena je to priča, a oni koji najviše trpe su bez izgleda. Nadam se da će se rješenje naći, i tu su svi zapravo odgovorni", rekao je, dodavši i kako kao vlasnik Uljanika, da su to postali, ne bi dozvolili da dođe do ove situacije. "Uprava i menadžment koji dovede tvrtku u stanje da izgubi sav svoj kapital i da je ovisna o državnoj pomoći, ne može biti uprava koja će tu tvrtku izvesti iz problema", poručio je.

Europska komisija je po njemu ključ - "ona ima alate, mogućnosti angažmana konzultanata. Ponavlja da se izgubilo puno vremena i da će ovaj proces, ako se ide u restrukturiranje, "koštati jako puno i jako će boljeti".

Ratko Bošković, kolumnist Večernjeg lista rekao je da cijeni napore ministra Horvata, ali da ne razumije stav države da nije odgovorna - ako je vlasnik koji ima kontrolni paket. "Vi ste mogli danas izabrati Nadzorni odbor po svome nahođenju i on je mogao izabrati upravu koju ste vi željeli i nije mi jasno zašto to niste napravili. Nego je došlo do neke pat pozicije gdje je Uprava izgubila ovlasti, a Nadzornog odbora nema", rekao je. (iPress)