Sastanak predstavnika sindikata u Uljanik grupi s vodstvom pulskoga brodogradilišta, s predsjednikom Uprave Giannijem Rossandom na čelu, nije donio nikakav konkretan rezultat, izvijestili se novinare predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske, Jadranskog sindikata i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Ništa novoga nismo doznali, a ništa se ne zna ni o isplati plaće za rujan premda je ponedjeljak, 15. listopada, po kolektivnom ugovoru, krajnji rok za njezinu isplatu", rekao je u petak nakon sastanka povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.

Dodao je kako nisu upoznati sa sadržajem razgovora između vodstva Uljanik grupe i predstavnika mogućeg ukrajinskog partnera koji su u petak obišli pulsko brodogradilište.

"Imam lagani osjećaj kako se sindikati više vesele ukrajinskom partneru nego sama Uprava", ocijenio je Šverko.

Komentirajući izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata da je mjerodavno ministarstvo primilo odgovore Uljanikove uprave na pitanja Europske komisije (EK), koja je još u srpnju na plan reagirala sa 75 primjedaba, istaknuo je kako je "sindikatima to svejedno" te da im je iznimno važno da Europska komisija "čim prije prihvati plan restrukturiranja".

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je da je "cijela situacija oko Uljanika počela biti jako mučna".

"Dolazimo na sastanke, a unaprijed znamo da nikakva rješenja i odgovore koji će zadovoljiti opstanak brodogradnje nećemo dobiti. Nažalost, rješenje plaća je ostalo nepoznato, uprava je priznala da ne može riješiti taj problem bez pomoći države, a država govori da to nije njezin posao", istaknuo je Cerovac.

Procijenio je da se sve više bliži scenarij po kojem će sindikati morati ponovno pokrenuti postupak mirenja i krenuti u štrajk.

"Mislim da će ovaj put situacija biti puno gora nego prilikom štrajka i prosvjeda zbog neisplate srpanjske plaće. Program restrukturiranja još nije dostavljen, tu priču slušamo već dugo vremena i ne znamo više kome vjerovati", istaknuo je Cerovac.

Dolazak mogućeg ukrajinskog partnera Cerovac je ocijenio pozitivnim pomakom koji, kako je rekao, "pokazuje da ipak ima zainteresiranih za brodogradnju".

Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Fabricio Kalčić ponovio je kako je jedino što se u ovom trenutku zna da plaće za rujan još nisu osigurane.

"Nema naznaka pomaka na bolje. Jednom riječju - katastrofa. Ukrajinski partner je dobrodošao jer - kada morate birati - uvijek je bolje imati više opcija na stolu. Nažalost, nemamo dovoljno informacija da bismo mogli o tome razgovarati", poručio je predstavnik Stožera za obranu brodogradnje Uljanika Samir Hadžić.

Ocijenio je da je Skupština Uljanika koja bi se trebala održati 16. listopada iznimno važna jer bi se na njoj trebao izabrati novi Nadzorni odbor koji će izabrati novu Upravu.

"Idući tjedan zato je odlučujući pa pozivam članove Skupštine da se odazovu jer nećemo postići ništa ako je ne održimo", zaključio je Hadžić.

 

(Hina)