Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Spomen je to na 8. listopada 1991. kada je Sabor jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje je i donesena Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Sabor u zasebnim zaključcima ističe kako su na Republiku Hrvatsku izvršile oružanu agresiju Republika Srbija i tzv. JNA pa je zato Republika Hrvatska bila prisiljena braniti se svim raspoloživim sredstvima.

JNA je tada proglašena agresorskom i okupatorskom vojskom koja mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.

Sabor je pozvao i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Na toj sjednici Sabor je izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Dan neovisnosti obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine kada je uveden na inicijativu zastupnika Ive Škrabala.

Predsjednica čestitala Dan neovisnosti: Želimo još više i bolje!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak je građanima uputila čestitke uoči Dana neovisnosti istaknuvši da je Hrvatska od proglašenja neovisnosti u listopadu 1991. postigla niz uspjeha, ali i da želimo "još više i bolje".

"Želimo državu u kojoj će svatko biti cijenjen na temelju svojega rada i doprinosa općemu dobru, u kojoj će naša djeca i mladi imati zajamčenu perspektivu dobrog obrazovanja, zaposlenja i pravedne plaće, a obitelji sve potrebne uvjete za rađanje i odgoj djece. Želimo Hrvatsku u kojoj će biti više domovinskog zajedništva, solidarnosti i međuljudskog uvažavanja", poručila je predsjednica u čestitki koju je za Dan neovisnosti, 8. listopada, uputila svim Hrvaticama i Hrvatima te svim državljanima i državljankama u zemlji i diljem svijeta.

"Tijekom godina neovisnosti postigli smo sjajne uspjehe na mnogim područjima državnog i društvenog razvoja, ali znamo da imamo sjajne razvojne potencijale i zato želimo još više i bolje", stoji u čestitki predsjednice.

Podsjeća se i na odluku Hrvatskoga sabora 8. listopada 1991., kada je nakon dugih stoljeća borbe, konačno i neopozivo, pod odlučnim vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zahvaljujući hrabrosti naših branitelja, ostvarena povijesna težnja državne neovisnosti.

Predsjednica ističe da smo danas "ponosni na svoju demokratsku državu, koja je, zahvaljujući brojnim međunarodnim uspjesima naših državljana, poznata diljem svijeta".

"Imamo povijest koja nas nadahnjuje i budućnost koja nas obvezuje", poručuje predsjednica u čestitki za Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Plenković: Dan neovisnosti slavimo kao ponosni građani slobode i samostalne Hrvatske

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je uputio čestitku u povodu Dana neovisnosti te naglasio da taj dan slavimo kao ponosni građani samostalne i slobodne Hrvatske, zahvalni za herojstvo branitelja, ali i s mnogim izazovima i zadaćama u daljnjoj izgradnji uspješne i uređene Hrvatske, čvrsto ukorijenjene u europske vrijednosti.

"Prije dvadeset i sedam godina Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s bivšom državom. Dan neovisnosti slavimo kao ponosni građani samostalne i slobodne Hrvatske.

Stoga se s posebnom zahvalnošću prisjećamo herojstva hrvatskih branitelja, osobito onih koji su svoje živote položili u obrani domovine. Hrvatska je danas moderna i demokratska država, članica Europske unije i NATO-a. Pred nama su i dalje mnogi izazovi, poput jačanja pravne države i vladavine prava te osnaživanja institucija koje svojim djelovanjem moraju ulijevati povjerenje svim građanima. U Europskoj uniji, naši sljedeći ciljevi su ulazak u Schengenski prostor i europodručje. Tako će, uz potporu razvojnih projekata i europskih fondova, Hrvatska postati još sigurnija i prosperitetnija", napisao je premijer Plenković u čestitki.

Podsjetio je da Hrvatska danas, drugu godinu zaredom, ostvaruje proračunski suficit, istodobno bilježeći pad javnog duga, stalan gospodarski rast i povećanje zaposlenosti.

"Politička stabilnost, odgovorno upravljanje javnim financijama i poticajni gospodarski pokazatelji pružaju priliku, ali nameću i obvezu za nastavkom provedbe sveobuhvatnih strukturnih reformi.

Stoga predano radimo na dobrobit svih naših građana i gradimo društvo u kojem će svi imati kvalitetniji život, bolje plaćen posao te moderno obrazovanje primjereno potrebama tržišta rada i izazovima budućnosti.

Zajedno trebamo raditi na daljnjoj izgradnji uspješne i uređene Hrvatske, čvrsto ukorijenjene u europske vrijednosti. Naša je zadaća nastaviti razvijati tolerantno i uključivo društvo koje promiče i štiti slobodu i demokraciju, jednakost i solidarnost te temeljna ljudska i manjinska prava", poručio je Plenković te svim Hrvaticama i Hrvatima i svim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitao Dan neovisnosti.

(Hina)