Pokušavam objasniti ekipi NBC-a kako smo moj brat i ja vozili „buggy“ ovom nizbrdicom u Motovunu, Italija, udarajući u zidove i plašeći stare gospođe. Mislim da neki od tragova na ovim zidovima pripadaju meni i Aldu, napisao je u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku Mario Andretti, nekadašnji prvak Formule 1, uz fotografije sa snimanja dokumentarca o njegovom životu, čija je premijera u svibnju sljedeće godine.

Da nije riječ o zabuni pokazuje i pojašnjenje da dokumentarac govori o njegovom životu u Italiji, bez ikakve naznake da je ovdje riječ o Istri i Hrvatskoj.

Andretti je rođen u Motovunu 1940. godine, a s obitelji je u Italiju iselio 1946., kao i brojni Talijani u to vrijeme. - Sigurno nije lako preboljeti odlazak iz rodne kuće, ali veličanje fašizma kroz objave na Facebooku od strane sportske ikone koji ima tisuće sljedbenika na Facebooku i koji je mnogima idol je jednostavno neprihvatljivo i nedopustivo, kaže naša čitateljica koja nam je skrenula pozornost na ovu objavu.

I jedan od komentara ispod objave ukazuje na to. „Mario je zaboravio napisati da je Montona talijansko ime za hrvatski grad Motovun, koji je bio u Italiji u vrijeme njegovog djetinjstva, ali danas je u Hrvatskoj“, navodi se uz opasku da je to važno znati. (iPress)