Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je u utorak da su "manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u", a o najavljenom prosvjedu u Vukovaru rekao je da zločine treba istražiti i procesuirati, što treba prepustiti institucijama umjesto rješavati na ulici.

"Ti navodi su laž i manipulacija, proizvod nečije zlonamjerne mašte. Manipulatori su iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznajem Vargu, kao što ga poznaje i stotine drugih djelatinika MUP-a, da bi protiv mene iskonstruirali tu laž. I prije se to znalo događati, a ti navodi će se, kao i uvijek do sada, pokazati lažnim", rekao je Brkić u izjavi za Hinu odgovarajući na pitanje da komentira medijske napise kako se uslugama Franje Varge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u.

Da je bilo ikakvih unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristile spomenute ili bilo kakve slične metode, sigurno bi davno prije članstvo, a i cijela javnost za njih saznala, istaknuo je Brkić.

Rekao je i kako o svemu ima saznanja samo iz medija, a budući da se radi o Uskokovoj istrazi, poručio je: "Prepustimo institucijama da odrade svoj posao."

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga pritvoren je zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića, a u svojem je iskazu Uskoku, prema pisanju medija, navodno rekao da su se njegovim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić.

Na pitanje da komentira izjave predsjednika HDSSB-a Branimira Glavaša da stoji iza organizacije prosvjeda u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio gradonačelnik Ivan Penava zbog neprocesuiranja ratnih zločina u tom gradu, Brkić je odgovorio da su "Glavaša opet prevarili njegovi stari prijatelji".

Rekao je i da duboko suosjeća s patnjom vukovarskih žrtava i da gradonačelniku Ivanu Penavi nije lako svakodnevno se susretati i razgovarati s vukovarskim žrtvama koje na ulici mogu sresti one za koje sumnjaju ili znaju da su odgovorni za zločine, za nestanak njihovih najmilijih, ili ženama koje na ulici sretnu svoje silovatelje.

"Gradonačelnik Penava svakodnevno se susreće s takvim situacijama. Zato smatram da se nemamo čega bojati i moramo stalno ponavljati o istini iz Domovinskog rata, istini o Vukovaru, istini o žrtvama, istini o zločinu u Vukovaru koji treba istražiti i procesuirati. Nema toga tko ne bi podržao nastojanja Penave jer - ako smo pripadnici demokratskog društva - onda se kao građani države i članice EU koji poštuju vladavinu prava tako moramo ponašati", rekao je Brkić.

Dodao je kako razumije i duboko susosjeća s Vukovarcima i žrtvom Vukovara te smatra da se taj problem ne rješava na ulici, već ga treba prepustiti državnim institucijama da odrade svoj dio posla i da pravda konačno bude zadovoljena.

(Hina)