Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović ustvrdio je u petak da je u Uljaniku i 3. maju provedeno političko umjesto poslovnog restrukturiranja, te je zatražio da Vlada objavi plan restrukturiranja Uljanik grupe koji je poslan Europskoj komisiji.

Lovrinović također zahtijeva da Vlada objavi izvještaj o nadzoru u Uljanik grupi, koji je prošle godine zatražilo Ministarstvo financija, no rezultat nadzora nikada nije objavljen.

Na konferenciji za novinare pod nazivom "Imamo li istarsku grupu Borg" Lovrinović je ocijenio da je u Uljaniku restrukturiranje već provedeno tako da je najpotentniji dio kompanije već privatiziran prije skoro 20 godina, a riječ je o Uljanik plovidbi. Ključni su vlasnici, s oko 38 posto, bivši menadžeri, a veliki dio su mali dioničari, no vidljivo je tko vodi glavnu riječ, kaže Lovrinović.

"U takvim restrukturiranjima najbolji dijelovi se izdvoje, a problemi se ostavljaju državi, odnosno poreznim obveznicima", tvrdi Lovrinović, a obveznici su to skupo platili, bez kontrole namjenskog korištenja novca koji je bio usmjeren prema brodogradilištima.

"Sada neke lokalne, regionalne stranke pišu deklaracije, trče po Europskoj komisiji i daju ultimativne zahtjeve da se spasi brodogradnja, a pred njihovim vratima su se odvijali svi ti procesi", kritizirao je Lovrinović IDS, napomenuvši da se brodogradilišta nalaze na najboljim i najskupljim lokacijama u Puli, Rijeci, Trogiru i Splitu pa je potpuno razumljivo da će netko baciti oko na te kompanije.

Model za uništavanje brodogradilišta

"Model je jasan i isproban - zaduži brodogradilište, destabiliziraj poslovanje, jeftino kupi, dovedi strateškog partnera, iskoristi državne poticaje i pripremi sve da pažljivo rastočiš poduzeće kako bi prodao nekretnine ili na njima gradio turističke objekte'", kaže Lovrinović.

Kada je riječ o nekretninama, vlast u Puli je pripremila izmjene GUP-a iz kojeg je vidljivo, iako malo zakamuflirano, da se pripremalo restrukturiranje Uljanika u kojem se ide u smjeru nekretninskog biznisa i razvoja rentijerskog kapitalizma.

Lovrinović podsjeća da je lani u lipnju Ministarstvo financija naložilo nadzor nad poslovanjem Uljanika, kako bi se istražilo u što su se trošila sredstva poreznih obveznika.

"Taj je izvještaj trebao biti objavljen ove godine u siječnju, ali nikada nije ugledao svjetlo dana niti je poslan u Europsku komisiju", ustvrdio je dodavši kako je Vlada baš u siječnju odobrila 750 milijuna kuna nepovratnih sredstava Uljaniku, a da nije priopćila što je nadzor pokazao.

"Je li razlog stopiranja tog izvještaja u nezakonitim radnjama i kriminalu, umiješanosti određenih pojedinaca i skupina iz biznisa, političkih struktura i državnih institucija, što bi mogli ugroziti sadašnju Vladu, kada ne dopušta objavljivanje izvještaja", pita Lovrinović.

Zatražio je stoga od premijera i ministra financija hitnu objavu rezultate nadzora i formiranje kriznog menadžmenta za Uljanik, ali i kriznu skupina stručnjaka za ostala brodogradilišta.

Krizna skupina bi trebala snimiti stanje i predložiti konkretne mjere za spas brodogradnje, jer je riječ o strateškoj grani koju Hrvatska ne smije izgubiti, ali ne smije ostati ni u sadašnjem obliku jer je postala "vreća bez dna" od koje koristi imaju isključivo određene interesne skupine.

(Hina)