Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko dao je u srijedu neopozivu ostavku na mjesto dopredsjednika Nadzornog odbora Uljanika u kojem je u ovom mandatu predstavljao male dioničare pulske brodograđevne kompanije, potvrdio je Šverko na konferenciji za novinare u Puli.

Time je blokiran daljnji rad Nadzornog odbora s obzirom na to da to tijelo s dva preostala člana, od njih pet, više nema kvorum za donošenje odluka.

Šverko je već početkom rujna "kuvertirao" svoju ostavku. Kako je bio rekao, ne želeći dovoditi društvo u blokadu upravljanja, odlučio je odraditi mandat do Glavne skupštine društva, sazvane za 16. listopada, kada bi aktualni saziv trebao biti zamijenjen novim članovima. Međutim, kako je rekao danas novinarima, u međuvremenu se predomislio te je u srijedu ujutro dao neopozivu ostavku jer "ne želi sudjelovati u donošenju odluka o diversifikaciji" koje bi, smatra, "bile na štetu radnika i brodogradnje kao djelatnosti na ovim prostorima".

"Nema Uljanika bez Arsenala i svatko tko drugačije predlaže, misli ili se za to zalaže ne želi dobro niti Uljaniku, niti radnicima. Do nedavno sam vjerovao da ima nade za racionalno promišljanje, za uključivanje ljudi iz struke koji znaju što je brodogradnja, no, eto, prevario sam se. Ne želim biti glumac statist u loše režiranom filmu zvanom 'Spašavanje Uljanika' i ne želim svojom nazočnošću dati legitimitet i kvorum tijelu kojem bi se evo možda već u petak na sazvanoj sjednici moglo ponuditi restrukturiranje osakaćenog i poniženog Uljanika", poručio je Šverko.

On je priznao da ne zna kako izgleda prijedlog izmijenjenog plana restrukturiranja koji je, po svemu sudeći, u petak trebao biti predstavljen članovima Nadzornog odbora. Međutim, dodao je, vidio je neke detalje "koji su ga zgrozili" zbog čega, rekao je, "nije imao volje, živaca ni morala da čeka petak i da se dovede u priliku da sudjeluje u donošenju odluka koje su protivne interesima radnika".

"Svi političari, poslodavci, konzultanti i strateški partneri zaklinju se u brodogradnju, a znaju da je na takav način uništavaju. Gdje su u toj priči Strojogradnja disel ili TESU, gdje nam je Opremanje broda, Standard, menze i skladišta? Vjerovao sam da će se nakon štrajka i jasnih poruka Uljanikovaca da ne daju Uljanik nešto promijeniti, međutim davno zacrtan plan očito se provodi unatoč svemu. Kažu da ćemo bez diversifikacije i prenamjene prostora ići u stečaj, ali ako ta prenamjena znači da ćemo biti izgnani samo na Otok i da će se tako u tišini gasiti brodogradnja u Puli, onda je možda i bolje da odemo u stečaj pa da nam kroz taj postupak ili predstečajnu nagodbu ostane nekakva nada da spas, nego da damo cijeli teren pa da se više nema što spašavati", zaključio je Šverko.

(Hina)