Mišljenje Europske komisije o nacrtu programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta koje se napeto čeka od srpnja stiglo je u Zagreb u ponedjeljak, potvrđeno nam je u Ministarstvu gospodarstva, koje je jučer proslijedilo dokument s komentarima Upravi pulskog brodogradilišta. Komentari Komisije, potvrđeno nam je u Ministarstvu gospodarstva, u velikoj mjeri korespondiraju s primjedbama koje su na nacrt programa imala i ministarstva gospodarstva i financija.

Od Uprave Uljanika Ministarstvo je zatražilo da svoj nacrt programa uskladi sa zahtjevima koji, kako ističu "u ovom trenutku Europskoj komisiji predstavljaju ključne argumente zbog kojih ne može dati suglasnost na predloženi Nacrt programa restrukturiranja".

Ovakvu košaricu iz Bruxellesa se i očekivalo, posebice nakon posjeta povjerenice EK za tržišno natjecanje, koja je dala do znanja da je u predloženom programu udio države u trošku restrukturiranja velik, te da privatni ulagač treba dati veći doprinos. Za Komisiju je važno da se programom ne narušava tržišno natjecanje i daju prekomjerne subvencije, a svi detalji oko smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene zemljišta koje tvrtka ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni.

Odluku o tome prepušta Upravi i Vladi koja za takav program treba dati svoju suglasnost. Rješavanje jednog od najspornijih pitanja u zamišljenom restrukturiranju, a to je uključivanje nekretninskog biznisa kao uvjeta za nastavak proizvodnje brodova u Puli, Vlada će očigledno prepustiti IDS-u, Upravi Uljanika i njezinom strateškom partneru Danku Končaru da ga sami raspletu. "U ovom trenutku, Nacrt programa predviđa diverzifikaciju poslovanja Uljanik grupe koja zahtjeva izmjenu prostorno planske dokumentacije na lokalitetu brodogradilišta te je za predmetno usuglašavanje potrebno i mišljenje lokalne i regionalne samouprave", kažu iz Ministarstva. Dodaju da je, slijedom izjava i gradonačelnika Pule i župana Istarske županije kako u ovom trenutku nisu spremni promjenama prostorno planske dokumentacije omogućiti predloženu diverzifikaciju, za Vladu nejasno da li pod takvim uvjetima, od strane Uprave odabrani, strateški partner želi ući u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik, opširnije donosi Poslovni.hr