Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u nedjelju u Vinkovcima kako je javni interes i interes države da se procesuiraju ratni zločini.

"Tu je bilo napretka i pred hrvatskim sudovima i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a neki procesi su se vodili i pred sudovima u Srbiji", ocijenio je Plenković na pitanje novinara o prosvjedu u Vukovaru koji je inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nezadovoljan sporim rješavanjem pitanja nestalih i suđenjima za ratne zločine.

"Ovaj poticaj koji je dao gradonačelnik dolazi prije svega od njega koji je u svakodnevnom kontaktu s onima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske miloševićevske agresije na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je MUP osnovao posebnu radnu skupinu koja se bavi ratnim zločinima i koja, kako je ustvrdio, ostvaruje napredak, a i Vlada je, kazao je, ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji.

"Pogledajte proračun Ministarstva branitelja, Zakon o pravima hrvatskih branitelja, sve što smo učinili na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske i sve što policija radi na zaštiti granica, modernizaciji i opremi. To je tema na kojoj su naša postignuća izuzetno snažna, a upućivati na političku razinu ono što je, po mom dubokom uvjerenju, posao državnog odvjetništva, policije, to je možda slati poruku na krivog adresara", poručio je Plenković.

Na pitanje novinara boji li se da se vukovarski prosvjed ne pretvori u prosvjed protiv njega i Vlade, Plenković je rekao kako je sigurno da će na skupu bili više političkih snaga te kako većina aktera koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda "svojim drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve" te poručio kako međutim za Vladu to nije problem.

"S druge stranke, što se tiče karaktera samog najavljenog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke ili druge snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik", ocijenio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje jesu li Vlada i HDZ mogli utjecati na ne održavanje prosvjeda i uvjeriti gradonačelnika Penavu da odustane od njega, Plenković je ustvrdio kako je, kada netko izađe s takvom inicijativom, jako teško ići nazad.

"Svatko snosi posljedice svoga političkog odabira. Ovo je bio njegov politički odabir i on će živjeti s njim", kazao je premijer Andrej Plenković.

Novinare je zanimalo i je su li mu partneri u Vladi kazali zašto osnivaju izborne stožere, na što je Plenković odgovorio potvrdno rekavši kako su jedan od razloga za to EU izbori iduće godine poručivši da "što se tiče ovih drugih izbora" - HDZ je spreman za sve scenarije, "pa ako treba i sutra".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vinkovcima je bio nazočan svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 53.Vinkovačkih jeseni.

Penava ne odustaje od prosvjeda i tvrdi da nije usmjeren ni protiv koga, osim sporosti institucija

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u nedjelju u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kako ostaje pri odluci da se 13. listopada u Vukovaru organizira prosvjed protiv neučinkovitosti hrvatskih institucija u istragama ratnih zločina na širem vukovarskom području te da nije usmjeren ni protiv koga drugoga.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako je svjestan mogućnosti da prosvjed bude iskorišten i za izražavanje neslaganje s premijerom Plenkovićem i politikom njegove vlade, ali isto tako da se o problemu neprocesuiranja ratnih zločina ne može šutjeti.

Problem počinjenih brutalnih ratnih zločina u Domovinskom ratu trebao bi nadići sve taštine, živimo ga svakodnevno i u svim je porama života u Vukovaru. Taj problem postoji već 27 godina, promijenile su se mnoge vlade, nitko ga do sada nije uspio riješiti, gura ga se pod tepih i onemogućava normalan život, rekao je Penava.

Dodao je kako ne može završiti političku karijeru, a da ne pokuša učiniti sve da bi se riješio taj problem.

Na pitanje je li to prosvjed "protiv samih sebe" budući čelne ljude tih institucija imenuje HDZ, stranka kojoj i sam pripada, Penava je odgovorio potvrdno rekavši kako nije učinjeno dovoljno - "sami za sebe i za svoju budućnost".

Na neke navode da manipulira prosvjedom, Penava je odgovorio kako to vjerojatno rade oni kojima nije stalo do rješavanja pitanja sudbine žrtava ratnih zločina. Također je rekao kako odluku o organiziranju prosvjeda nije donio sam te da za to imaju snagu i legitimitet. Vremensko poklapanje prosvjeda sa sportskim igrama HVIDR-e nije bilo planirano. Smatra da je tajming dobro odabran, jer nisu blizu izbori, HDZ je na vlasti s koalicijskim partnerima, inače bi se to povezivalo s rušenjem vlasti.

U vezi s koalicijom HDZ-a i SDSS-a, rekao je kako ne zna sve elemente i je li uopće formalizirana, ali ju zbog načina na koji SDSS djeluje ne podržava. Što se tiče braniteljskih zahtjeva za njezinim raskidom, Penava je rekao kako je osobno zamolio da se to na prosvjedu ne politizira.

Na izravno pitanje je li za njega predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac četnik, Penava je rekao kako ne koristi tu terminologiju, jer je to teška kvalifikacija i da ga ne ubraja u četnike. Želimo skinuti teret kolektivne krivnje i da svaki zločin bez razlike dobije ime i prezime počinitelja, istaknuo je Penava.

Upitan o uvredama koje je su na njegovoj facebook stranice na račun predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića objavili neki njezini posjetitelji, Penava je rekao kako uvrede nastoji izbjegavati, da to ne odobrava i da ih briše.

(Hina/iPress/foto: Hina)