Vlada je na sjednici održanoj u Puli u četvrtak donijela 25 odluka vezanih uz poboljšanje prometne infrastrukture, darovanje nekretnina gradovima i općinama u Istarskoj županiji radi realizacije projekata važnih s turističkog aspekata te javnog interesa.

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela i odluku kojom se omogućuje gradnja punog profila autoceste od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara.

Nakon što je 14. lipnja ove godine Europska komisija odobrila Hrvatskoj produljenje ugovora sa koncesionarom Istarskog ipsilona Bina-Istrom, u kojem francuski Bouygues ima najveći udio i time dala zeleno svijetlo za izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin-tunel Učka, stvoren je preduvjet da se krene u investiciju kojom će se dovršiti izgradnja punog profila na dionici Pazin-tunel Učka.

Istarski ipsilon povezuje Istru s ostatkom Hrvatske i izuzetno je bitan za stanovnike Istre kao glavna prometna veza.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna i to od čvora Rogovići do Vranje, dionice duge 28 km na sjeveroistočnoj strani autoceste.

Radovi će pored ostalog uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, 3 nadvožnjaka i rušenje 3 postojeća.

Dionica Pazin-tunel Učka iznimno je zahtjevna jer treba izgraditi 31 objekt ukupne duljine 2.510 metara. Radovi na toj dionici trebali bi trajati 3 godine dok bi prva dionica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, trebala biti puštena u promet dvije godine nakon početka radova.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će oko 95 posto radova izvoditi hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije kao podizvođači te da će investicija omogućiti dodatnih tisuću zaposlenih u razdoblju građenja.

Po završetku koncesije investicija u dopunu dionice Pazin-Učka ostaje u hrvatskom vlasništvu, a očekuje se da će ulaganje u fazu 2B1 utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme građenja.

"Izgradnjom baze 2B1 odnosno njenim financiranjem od strane koncesionara u iznosu od 1,237 milijuna kuna očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna s osnova poreznih davanja u iznosu od 629 milijuna kuna. Ukupno gledajući procjenjuje se da se s uplatom poreza od strane koncesionara Republici Hrvatskoj izgradnja faze 2B1 ima pozitivan financijski učinak od 577,3 milijuna kuna", rekao je Butković koji očekuje da će potpisivanje ugovora početi kroz 15-ak dana te da će odmah početi radovi.

Vlada je prihvatila i prijedlog zaključka u vezi s aktivnostima u cilju obnove ili izgradnje zamjenskog mosta preko rijeke Dragonje kod Graničnog prijelaza Kaštel Dragonja.

Budući da se taj most nalazi u graničnom području Hrvatske i Slovenije i u zajedničkoj je nadležnosti upravljanja društva Hrvatskih cesta i Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturu , a kako bi se obnova mosta uspješno realizirala, pregovarat će se sa slovenskom stranom s ciljem potpisivanja sporazuma temeljem kojeg bi se regulirala raspodjela obveza između hrvatskog i slovenskog upravitelja mosta.

Prihvaćen je i prijedlog zaključka u vezi s realizacijom projekta rekonstrukcije državne ceste na dionici granični prijelaz Plovanija - Buje u duljini od 7,8 kilometara.

Usvojen je zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, a preostali dio letjelišta koristit će Oružane snage. U vojarni bi, naime, bila smještena manja postrojba Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnici budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave.

Ministar obrane Damir Krstičević u sklopu te je točke najavio i da će poligon na Rtu Kamenjak u Premanturi (Općina Medulin) biti preimenovan u "Poligon 119. brigade Hrvatske vojske".

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun" kao i nekoliko zaključaka vezanih uz građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture. Sva četiri projekta odnosno zemljište i objekti na njima u većinskom su državnom vlasništvu.

Povjerenstvo za projekt "Veliki Brijun", kojem je na čelu ministar državne imovine Goran Marić, imat će zadaću predložiti koncept razvoj hotelske i povezane ponude na otoku te predlaganje najpovoljnijeg ponuditelja za projekt koji će se realizirati na nekretninama unutar Nacionalnog parka Brijuni.

Projekt predviđa 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, vrijednost investicije je 120 milijuna eura, a svi hoteli morat će biti kategorizirani s 5 zvjezdica.

Za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun na nekretninama u sklopu NP Brijuni ministar državne imovine predložio je povjerenstvo, a Vlada prihvatila, u kojem će osim njega biti još ministri turizma Gari Cappelli, zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, kulture Nina Obuljen Koržinek, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te Zvonimir Petrašić, predsjednik ureda predsjednika Vlade, a svi bi oni trebali zajedno pripremiti taj projekt.

Donesene su i odluke o sklapanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata - bivšeg vojnog kompleksa "Muzil", lokaliteta "Hidrobaza" te uvale "Saccorgiana", kojima će se više nekretnina prenamijeniti u sadržaje u skladu s prostornim planovima Pule.

Ministar državne imovine Marić naglasio je da je riječ o investicijama ukupno vrijednima 2,5 milijarde kuna, a riječ je, upozorio je, ponovno o imovini koja je tri desetljeća bila zapuštena.

Za lokaciju Muzil, odnosno prostor bivše vojarne u Puli, Vlada je odlučila sklopiti sporazum s gradom Pulom, u čijem je vlasništvu manji dio nad tim prostorom, kao i na ostale tri lokacije, dok je većina u državnom.

"To je još jedan primjer aktivacije tri desetljeća zapuštene državne imovine u gospodarske i životne svrhe, isto kao i lokacije Hidrobaza, također bivše vojarne, koja se planira prenamijeniti za turizam, a ukupno 1.200 kreveta u hotelu, naselju i kampu, a na pomorskom dobru na toj lokaciji bili bi sportski sadržaji", naglasio je Goran Marić, dodajući da se investicije u Hidrobazu procjenjuju na 200 milijuna kuna.

I lokacija Sacccorgiana, kao bivša vojna nekretnina, predviđena je za turistički projekt s 1.900 kreveta, odnosno za sportske, trgovačke i poslovne sadržaje, za čiju se realizaciju investicija procjenjuje na 250 milijuna kuna.

Od Vlade je više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobilo i više nekretnina za različite projekte od javnog interesa.

Tako je, među inim, Umagu darovano zemljište, vrijedno 6,1 milijun kuna, za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala u predjelu zone Valdemat, a općini Pićan zemljište, vrijedno 25,6 milijuna kuna, za projekt izgradnje poduzetničke infrastrukture.

Vlada je poduprla i projekt revitalizacije rudarske baštine u Labinu te zadužila Ministarstvo kulture za pružanje stručne pomoći u provedbi projekta.

Ministar turizma Gari Capelli na sjednici je istaknuo važnost istarskog turizma za ukupni turizam, uz opasku da je "Istra do sada ove godine odnosno do kraja kolovoza ugostila turista gotovo kao jedna cijelu Hrvatsku, njih 4 milijuna, koji su ostvarili više od 26 milijuna noćenja. Povećanje je zabilježeno i s brojem putnika u pulskoj zračnoj luci, od 14 posto".

Najavio je da se za 2019. predviđa udvostručenje sredstava potpora za zračne luke u Hrvatskoj, u čemu će biti i Zračna luka Pula, kao i da će Ministarstvo turizma uskoro raspisati i natječaj za programe i mentore u ukupno šest centara kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo u Hrvatskoj, pri čemu će škola i centar za Istru moći očekivati 50 milijuna kuna.

Kujundžić: Istri je najbolje kad je HDZ na vlasti

Govoreći o projektima vezanima uz Pulu te Županiju, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je projekte vezane uz energetsku učinkovitost te naveo da je u pogledu obnove stambenih i javnih zgrada vrijednost ugovorenih investicija u Istarskoj županiji 155 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna iz sredstava EU.

Ministar Goran Marić naveo je da je njegovo ministarstvo u godinu i pol donijelo 54 odluke u korist jedinica lokalne samouprave u Županiji vrijedne 108 milijuna kuna.

"To je najveći broj riješenih predmeta i donesenih odluka za jednu županiju", naglasio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je da je "za Istru najbolje kada je HDZ na vlasti".

Podsjetio je da je 2011. godine donesena odluka o izgradnji pulske opće bolnice, da bi "nastao tajac" kad HDZ nije bio na vlasti, a ponovno se, zadnje tri godine, projekt pokrenuo. U idućih desetak dana, rekao je, Vlada će dati jamstvo za potrebnih preostalih 300 milijuna kuna kako bi bolnica bila dovršena za godinu i pol.

Osim toga, najavio je Kujundžić, Vlada će ispraviti nepravdu prema stanovnicima sjeverne Istre osnivanjem dnevne bolnice kao ispostave bolnice u Puli.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe Istarsku kao najturističkiju županiju koja je u prvih osam mjeseci ove godine ugostila "gotovo cijelu jednu Hrvatsku", odnosno 4 milijuna turista te imala više od 26 milijuna noćenja.

Ministrica EU fondova Gabrijela Žalac istaknula je da je u financijskom razdoblju 2014. - 2020. godina do sada u Županiji ugovoreno 221 milijuna eura kroz 7121 ugovor ili potporu.

Potpisani ugovor i sporazumi za Istarsku županiju

Predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, uprave, poljoprivede, graditeljstva i prostornog uređenja te mora, prometa i infrastrukture u četvrtak su nakon sjednice Vlade u Puli uručili i potpisali više ugovora, odluka i sporazuma važnih za Istarsku županiju, Pulu i druge istarske gradove i općine.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar predao je predstavnicima Buja i Umaga ugovore o dodjeli nepovratnog novca za sufinanciranje energetske obnove zgrada javnog sektora - za projekt energetske obnove dječjih vrtića "Buje" i "Mrvica" u Bujama, za energetsku obnovu zgrade gradske uprave u Bujama te za energetsku obnovu Osnovne škole Marije i Line u Umagu.

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić predala je predstavnicima Buja, Pazina, Rovinja i Labina sporazum o sadržaju i načinu uvida u osobne podatke.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je s predstavnicima Pule, Umaga, Poreča i Medulina sporazume o financiranju stanovanja policijskih službenika. Uručio je i sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio je predstavnicima lučkih uprava Poreč i Umag-Novigrad odluke o dodjeli financijskih sredstava u sklopu mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa".
Uručena je i odluka o financiranju projekta energetske obnove zgrade Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama, odluka o financiranju projekta energetske obnove zgrade gradskog kina i knjižnice u Novigradu te odluka o financiranju projekta energetske obnove zgrade Dječjega kreativnog centra u Puli.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je ugovor o dodjeli nepovratnog novca za nabavu novih autobusa za Pulapromet d.o.o.

U Puli je u četvrtak održana sjednica Vlade na kojoj je bilo riječi o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji te o važnim projektima u Istri. Predsjednik Vlade Andrej Plenković prije toga bio je u Pazinu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice sjedinjenja Istre s domovinom Hrvatskom. U Puli je obišao je brodogradilište Uljanik, sastao se s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika, obišao je gradilište Arheološkog muzeja Istre koje je u postupku obnove. a večeras će u Umagu razgovarati i s umaškim ribarima.

(Hina)