Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Puli rekao da je politička volja Vlade da učini sve što je u njezinoj moći da pomogne brodogradilištu Uljanik, a da konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus.

Pitanje brodogradnje je ključno, ocijenio je Plenković na početku sjednice Vlade, kazavši da je zbog toga dio članova Vlade, zajedno sa županom i gradonačelnikom posjetio prije sjednice brodogradiliše Uljanik, razgovarao s upravom, sindikatom i radnicima.

"Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova", istaknuo je Plenković.

Naveo je da je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila po proizvodnji na 3. mjestu na svjetskoj ljestvici najvećih proizvođača brodova, da je danas na 9. mjestu, što iznosi 0,23 posto tzv. kompenzirane bruto tonaže. U europskim razmjerima, dodao je, Hrvatska je na drugom mjestu, sa 17,1 posto.

Brodogradnja po udjelu zaposlenih sudjeluje sa 2 do 5 posto od ukupnog broja zaposlenih, odnosno ukupno sa izravno zaposlenih 7.500 djelatnika, a u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto te u izvozu sa 10 do 15 posto. "Sve je to važno da shvatimo i širu sliku i mjesto brodogradnje", kazao je, podsjetivši da je prije ulaska u EU hrvatska brodogradnja prošla proces restrukturiranja, pri čemu tada Uljanik jedini nije bio u poteškoćama, a pomogao je i proces restrukturiranja 3. Maja.

"Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama, i put naprijed prije svega ovisi i o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivog plana sa strateškim partnerom koji ima za cilj održanje radnih mjesta, održanje proizvodnje i održanje brodograđevne industrije u Puli i u rijeci", naveo je.

Osvrnuvši se na ulogu Vlade, podsjetio je da je u siječnju dala jamstvo Uljaniku od 716 milijuna kuna, tzv. jamstvo za sanaciju, što je odobrila Europska komisija, a svojim odlukama omogućila je i da se zbog jamstva države HPB-u isplate plaće radnicima za srpanj i kolovoz. Vlada očekuje da se plan restrukturiranja od strane Uprave doradi, kako bi se moglo pronaći tješenje koje je dugoročno održivo, rekao je Plenković.

Napomenuo je i da je u proteklih nešto više od 25 godina Hrvatska brodogradilištima dodijelila oko 31,7 milijardi kuna državnih potpora na razne načine. Nakon ulaska u članstvo EU-a, u proteklih 5 godina postoji drugi kontekst, i sve odluke Vlade moraju biti u skladu s hrvatskim i EU propisima te će se voditi računa o temeljnim principima tržišne ekonomije.

"Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo brodogradilištu, a konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za bolju budućnost kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. Mislim da je to jedini pristup koji nosi rješenje, jer je to ono na čemu moramo inzistirati", zaključio je Plenković.

Na početku sjednice Vlade Plenković je rekao i da je ovo još jedna sjednica Vlade izvan Zagreba, nakon dosad pet takvih - u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu. Na tim sjednicama doneseno je 83 akta koji se tiču županija i gradova u kojima u sjednice Vlade održane, pri čemu se većina Vladinih odluka ili provodi ili je njihova provedba u tijeku. U financijskom smislu projekti koji su prihvaćeni na tim sjednicama vrijedni su oko 4,5 milijardi kuna, pri čemu su to sredstva namijenjena izravno lokalnoj zajednici, izjavio je Plenković.

Također, izvrsnima je ocijenio podatke koje je podijelio u pripremi sjednice Vlade ministar turizma Gari Cappelli, o dosadašnjih 7,4 milijuna noćenja, što je 28,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je nakon razgovora sa članovima Uprave Uljanik grupe, sindikatima i čelnicima grada Pule i Istarske županije o stanju u pulskom brodogradilištu novinarima izjavio kako je u ovom trenutku najvažniji opstanak radnih mjesta i samo funkcioniranje kompanije, a manje su bitni akteri koji su je doveli u situaciju u kojoj je danas.

"U ovome trenutku najvažnije mi je da opstanu radna mjesta, da opstane funkcioniranje brodogradilišta, a manje su bitni akteri koji su možda svojim radom ili pogreškama ili nekim drugim okolnostima doveli kompaniju u situaciju u kojoj je danas. Bitna je budućnost i zato smo danas tu i zato tražimo rješenje", kazao je premijer Plenković, potvrdivši da su na račun radnika Uljanika u četvrtak počele stizati plaće.

Potvrdio je i da je na sastanku razmotrena aktualna situacija u Uljanik Grupi koja je zapela u poteškoće. "Vrlo otvoreno smo razgovarali o scenarijima koji su pred nama. Predano ćemo raditi da se nađu rješenja, jer nitko od nas nije u situaciji da raspolaže novcem poreznih obveznika na način koji bi bio nekonzistentan, nezakonit ili neuobičajen u ovakvim situacijama. Mislim da su i sindikati svjesni, kao i mi, onoga što smo do sada napravili i onoga što ćemo se truditi napraviti u budućnosti", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na ulogu Vlade u podupiranju poslovanja Uljanik grupe koja je, kako je rekao "u siječnju dobila jamstvo za sanaciju u dogovoru s Europskom komisijom u iznosu od 716 milijuna kuna".

"Taj novac je kanaliziran putem kredita komercijalnih banaka te je omogućio opstanak i funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Obveze koje su u tom procesu preuzete od strane Uprave bile su prije svega da napravi plan restrukturiranja te pronaći strateškog partnera. Ponavljam, to su bile odluke i odabir kompanije", poručio je premijer, dodavši kako je Vlada davala inpute.

Po dobivanju plana, naveo je, Vlada je smatrala da plan restrukturiranja nije na razini koja bi podrazumijevala da ga se usvoji na Vladi, nego je poslan Europskoj Komisiji, da oni ocijene o čemu se radi.

"Prije tjedan dana imali smo temeljit razgovor s nadležnom povjerenicom. Dobra volja je da se održi brodogradilište, da se pronađu načini za održivo brodogradnju u Puli i Rijeci. Komisija je u fazi da dovrši preliminarne komentare, no bilo je jasno iz sastanka da takav plan zahtjeva doradu da bi mogao biti prihvatljiv. Vlada je dala jamstva kako bi se osigurala plaća za radnike. Plaće za kolovoz počele su stizati na račun radnika, tako da ono što smo obećali to smo ispunili", naveo je Plenković.

Dodao je da se moraju vratiti poruke optimizma i povjerenja u opstanak Uljanika te funkcioniranje i pronalaženje rješenja koje će omogućiti da se brodogradnja održi.

"To povjerenje i odgovarajuće restrukturiranje mora pratiti realan odnos onoga što može donijeti strateški partner i onoga što je dopustivo da participira država. Svi smo svjesni dobre volje i namjere svih aktera", poručio je premijer Plenković.

Uljaniku deblokiran račun

Uljanik je u četvrtak objavio da je račun te kompanije deblokiran, a tijekom posjeta Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković je izjavio kako je danas započela isplata plaća radnicima Uljanika za kolovoz.

"Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. deblokiran", kratko su objavili iz pulskog brodogradilišta putem Zagrebačke burze.

Račun Uljanika bio je blokiran od početka prošlog tjedna, odnosno od 3. rujna poslijepodne. Deblokada računa Uljanika važna je i za isplatu plaća radnicima, koja je krenula danas.

Danas kreće isplata plaće za kolovoz, najavio je premijer Plenković, koji je danas posjetio i brodogradilište Uljanik gdje je razgovarao s članovima Uprave, sindikata i radnicima.

U Puli se danas održava i sjednica Vlade, a premijer je na njenom počeku istaknuo da je politička volja Vlade da učini sve što je u njezinoj moći da pomogne brodogradilištu Uljanik, a da konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus.

"Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je uz ostalo i da je prije ulaska u EU hrvatska brodogradnja prošla proces restrukturiranja, pri čemu tada Uljanik jedini nije bio u poteškoćama, a pomogao je i proces restrukturiranja 3. maja.

"Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama i put naprijed prije svega ovisi i o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivog plana sa strateškim partnerom koji ima za cilj održanje radnih mjesta, održanje proizvodnje i održanje brodograđevne industrije u Puli i u rijeci", poručio je.

Osvrnuvši se na ulogu Vlade, podsjetio je da je u siječnju dala jamstvo Uljaniku od 716 milijuna kuna, tzv. jamstvo za sanaciju, što je odobrila Europska komisija, a svojim odlukama omogućila je i da se zbog jamstva države HPB-u isplate plaće radnicima za srpanj i kolovoz. Vlada očekuje da se plan restrukturiranja od strane Uprave doradi, kako bi se moglo pronaći tješenje koje je dugoročno održivo, rekao je Plenković.

 

Tražimo rješenje za Uljanik, danas plaće za kolovoz

Premijer Andrej Plenković stigao je u četvrtak iza 11 sati zajedno s ministrima u pulsko brodogradilište Uljanik, te krenuo u obilazak brodogradilišta s predstavnicima Uporave i radnika Uljanika, te čelnicima Grada Pule i Istarske županije.

Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji, te će u 13 sati u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji.

Boravak u Istarskoj županiji premijer i ministri počeli su posjetom Pazinu, gdje se Plenković sastao sa županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem i predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Slokovićem, a potom sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Premijer Andrej Plenković izjavio u četvrtak, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Pazina, da će na sjednici Vlade u Puli pokušati pronaći rješenja koja će dovesti do restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i 3.maj, te najavio da danas radnicima brodogradilišta kreće isplata plaća za kolovoz.

Plenković je istaknuo kako je Vlada već pomogla brodogradilištima određenim potezima.

"Mislimo da je najvažnije da svi dobro shvate, osobito radnici, da je jamstvo od 716 milijuna kuna u siječnju omogućilo funkcioniranje Uljanika i 3. maja praktički prvih pola godine", kazao je Plenković,

Danas kreće isplata plaće za kolovoz, najavio je premijer i naglasio da je cilj dolaska Vlade u Pulu da Uljanik, s europskim i našim propisima, u budućnosti posluje "na zdravim temeljima i tržišnim načelima, jer onako kako je bilo do sada nije bilo dobro".

"Zato ćemo razgovarati s Upravom, radnicima i sindikatima, te čelnicima lokalne samouprave i potražiti rješenje koje će dovesti do restrukturiranja koje će omogućiti održivost funkcioniranja Uljanika", naglasio je.

Na sjednici će se Vladi pridružiti i stručnjaci iz Hrvatske brodogradnje Jadranbrod d.d. koji će "široj javnosti i svima nama pokazati prezentaciju o stanju u hrvatskoj brodogradnji, da svi skupa shvatimo kontekst, i na temelju toga tražimo s Europskom komisijom rješenja za održavanjem radnih mjesta i proizvodnje".

(Hina)