Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako vlada u ovom trenutku analizira četiri moguća modela o budućnosti brodogradnje u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, a da će krajnja odluka ovisiti i o stavu Bruxellesa.

"U ovom trenutku analiziramo četiri moguća modela što dalje sa brodogradnjom u Istri i Primorsko-goranskoj županiji", istaknuo je Horvat dodavši da će odabir modela ovisiti i o stavu Bruxellesa oko Uljanika. Vodit će se računa i o tome da se modelom restrukturiranja ne ruši tržišno natjecanje na prostoru Republike Hrvatske, napomenuo je Horvat uoči sjednice vlade.

Odgovarajući na upit novinara, izjavio je da u ovom trenutku ne zna za vladin plan restrukturiranja Uljanika, nego da je jedini plan koji je vidio onaj koji je Uprava Uljanika, zajedno sa svojim konzultantima i odabranim strateškim partnerom, izradila i svojevremeno dostavila i vladi.

Predstečajna nagodba

U planu restrukturiranja, pak, nije vidio "tko će komu što prodavati" i što je zamišljeno sa zemljištem odnosno s ostalim nekretninama Uljanika. Naglasio je da vlada nije imali prilike birati niti je odabrala strateškog partnera za Uljanik, nego da je to napravila sama kompanija. Ponovio je da će vlada donositi odluke tek nakon što dobije pouzdane informacije je li predloženi plan restrukturiranja ruši postupate tržišnog natjecanja.

"Nikakvim mehanizmima niti alatima nemamo mogućnost Bruxellesu određivati do kada oni moraju odgovoriti. Analitika se u Bruxellesu radi, prema mojim informacijama, a s Bruxellesom smo u komunikaciji na dnevnoj bazi. Plan se u ovom trenutku analizira, ja očekujem prve informacije o statusu i pogledu Bruxellesa na taj plan restrukturiranja sutra, u razgovoru sa povjerenicom, međutim do sutra ćemo morati pričekati kakve će biti te informacije", istaknuo je ministar.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u petak dolazi u radni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima.

Horvat je ponovio da je predstečajna nagodba također jedna od opcija koje se razmatraju.

Odbacio je mogućnost da će Bruxelles u nečemu odugovlačiti. Rekao je da u ovom trenutku postoji korektna komunikacija između Ministarstva gospodarstva i direktorata Europske komisije zaduženog za tržišno natjecanje, dodavši da njegovo ministarstvo svakodnevno informira Bruxelles o svemu što se događa oko Uljanika.

Na upit što ako se agonija u brodogradilištima produlji u listopad za koji nema plaća, te je li onda realna opcija predstečajna nagodba, Horvat je odgovorio: "Ako sve ovo uđe u listopad, postoje modaliteti unutar kojih se na jedan specifičan način mogu isplatiti tri minimalne plaće za radnike Uljanik Grupe."

Marić: Treba očuvati stabilnost javnih financija

Ministar financija Zdravko Marić nije se na pitanje novinara htio izjasniti o tome je li sklon da Uljanik Grupa ide u predstečajnu nagodbu, kazavši da će vlada o tome raspraviti.

Ponovio je da je uloga njega i Ministarstva financija očuvanje interesa poreznih obveznika i održanje stabilnosti javnih financija, na čemu je u protekle tri godine "jako puno napravljeno".

Oko raznih scenarija oko Uljanika, Marić je podsjetio da je jučer iznio onaj najgori mogući, koji uključuje otkazivanje narudžbi za izgradnju četiri broda. Tada je kazao da iznos jamstava, za koje postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana, doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura.

Radi se o 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva za nedavno otkazanu izgradnju četiri broda u Uljanik Grupi, a treba dodatno uzeti u obzir da su za njihovu gradnju uzimani i financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima.

Na pitanje novinara je li mu poznato je li Uljanik pod blokadom i tko stoji iza toga, Marić je odgovorio da on ne raspolaže tim podacima nego samo onima koji su objavljeni u medijima.

(Hina)