Kristijan Kancelar iz Barbana slavodobitnik je 43. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života među kojima su bili hrvatska predsjednica Kolinda Graba- Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli.

Slavodobitnik Kancelar u nedjelju se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri “trka” te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u sva tri navrata pogodio "u sridu”.

Slavodobitnik je za pobjedu nagrađen novčanom nagradom od 30 tisuća kuna, istarski župan Valter Flego uručio mu je prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad kipara Josipa Diminića, dok mu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila bodež i prijelazni predsjednički štit.

"Trud se isplatio, to je ono što u ovome trenutku mogu jedino reći. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost. Još nisam svjestan ovoga uspjeha", kratko je izjavio novinarima slavodobitnik Kristijan Kancelar, koji je pobjedu odnio i prije deset godina, odnosno 2008.

Grabar-Kitarović: Trka na prstenac neizostavna je nacionalna kulturna priredba

"Trka na prstenac odavno je nadišla okvir lokalne manifestacije postavši neizostavni dio bogatoga kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, istaknula je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uz brojne goste nazočila današnjem događaju. Zahvalila je svima koji iz godine u godinu uspješno organiziraju tu priredbu kao vrijedan podsjetnik na povijest Barbanštine i cijele Istre.

"Drago mi je što u tome imate potporu svojih prijatelja alkara iz Sinja, čime zajedno svjedočite duhovno jedinstvo našega nacionalnog prostora. Istra tom prostoru daje svoj osobiti povijesno-kulturni kolorit, što izražava i naša državna zastava", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je Istra uvijek imala posebno važno mjesto u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, od njezine bogate glagoljaške tradicije do njezina pravaštva i narodnog antifašizma, jedinstvenoga u Europi.

Po njezinim riječima, Istra je uvijek kroz povijest znala pokazati koliko joj je stalo do Hrvatske a danas, kako je rekla, "to pokazuje time što je Istarska županija po mnogo čemu motor gospodarskog razvoja Hrvatske".

"To je domoljublje koje danas trebamo, taj veliki razvojni potencijal možemo i moramo mnogo više iskoristiti. Potrebno je konačno proširiti usko grlo cestovne povezanosti Istarske s Primorsko-goranskom županijom, a time i svim drugim dijelovima Hrvatske", smatra Grabar-Kitarović.

Nedopustivo da se iz Istre u ostale dijelove Hrvatske vlakom putuje preko Slovenije

Ono što je Pelješki most za Dubrovačko-neretvansku županiju i Hrvatsku na jugu, to je ovdje druga cijev tunela Učka, istaknula je. Osim toga, predsjednica smatra kako je nedopustivo da se iz Istre u druge dijelove Hrvatske i obratno vlakom putuje preko susjedne Slovenije.

"Ulaganje u prometnu infrastrukturu od strateške je važnosti za daljnji razvoj Istre i cijele Hrvatske i stoga se s rješenjem toga pitanja više ne smije otezati", poručila je Grabar Kitarović dodavši kako svi žele razvijenu i naprednu Istru kao dio razvijene i napredne Hrvatske, u kojoj će mladi s optimizmom graditi svoju budućnost. Stoga je uvjerena kako se to može postići isključivo zajedništvom i suradnjom svih segmenata vlasti i dionika društvenog razvoja.

Viteška igra spominje se još 1696.

Viteška igra "Trka na prstenac" spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. Istarski gradić Barban obnovio ju je 1976. i ona se od tada održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. Konjanici moraju u tri trke za manje od 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Trka je, uz očuvanje tradicije, postala prava turistička atrakcija.

(Hina/iPress/foto Hina)