Nakon što je u javnu raspravu pušten prijedlog zakona o doprinosima nije dugo trebalo da stignu žestoke reakcije. Ovaj put nije reagirala samo oporba, nego su prijedlog na nož dočekali i poslodavci, ali i neki koalicijski partneri

Prema prijedlogu koje je Ministarstvo financija pustilo u javnu raspravu od sljedeće godine znatno bi se morale povećati minimalne osnovice plaća direktora i članova uprava te doprinosi koje plaćaju državi.

Do sada je, prema izračunu kojeg ne stranici e-savjetovanje objavio jedan poduzetnik, minimalna direktorska bruto plaća, bez obzira na veličinu tvrtke, u bruto 1 iznosu bila 5.213 kuna, a prema novom prijedlogu trebala bi narasti na 8822 kune, a u bruto 2 iznosu se trošak plaće penje na 10.339 kuna.

Ukoliko bi takav prijedlog prošao, tvrde u oporbi, mmogi mali i mikr poduzetnici mogli bi staviti ključ u bravu. Jučer je na prijedlog reagiralo i Pametno, čiji Ante Renić tvrdi da će dovesti do daljenjeg iseljavanja i rada na crno.

'Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima rijetko je viđen pokušaj upropaštavanja i onako upropaštene ekonomije u Hrvatskoj. Na stranu sada takozvana rasterećenja rada koja su dio ovog prijedloga, jer su tako niska da njihov učinak na plaće neće biti nikakav, jedan prijedlog izmjene zaslužuje posebnu pozornost. U maniri najgorih socijalističkih zakonodavaca, bez imalo osjećaja za male poduzetnike koji u razvijenim zemljama čine okosnicu privrede, Vlada povećava koeficijent obračuna plaća sa 0,65 na 1,1.

Neupućenome to ništa ne znači, no u stvarnom životu to znači da vlasnik i najmanje tvrtke, malog jdoo-a sa samo jednim zaposlenim, mora(!) sebi isplatiti minimalnu bruto plaću od preko 11.000 kn. Ako to sebi ne osigura svaki mjesec biti će na udaru inspekcija jer je u prekršaju', poručio je Renić, donosi tportal 

Prijedlog povećanja minimalne osnovice za plaće direktora neće proći, poručio je na Facebooku šef HSLS-a Darinko Kosor. 'Dok nas još par ima u saborskoj većini koji smo veći dio svog radnog vijeka bili poduzetnici, antipoduzetnički prijedlozi neće imati podršku...Točka', napisao je na Facebooku.

No, osim političara nisu zadovoljni ni poslodavci. 'Hrvatska udruga poslodavaca smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima iskazanom u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se Nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni', poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. (iPress)