Požar koji je u nedjelju ujutro oko 8,30 sati izbio na području Buja u Istarskoj županiji u podne je ugašen, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Prema njegovim riječima, izgorjelo je 6 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja, a požar je gasilo 40 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Buje i dobrovoljnih vatrogasnih društava Buje, Umag, Novigrad i Oprtalj.

U gašenju požara sudjelovala su i dva kanadera iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga oružanih snaga Republike Hrvatske.

To je bio prvi požar u Istarskoj županiji na kojem su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac kaže kako su vatrogasci i dalje na terenu, ali samo kako bi nadgledali opožareno područje.

 

Požar kod Buja gase dva kanadera, kod Omiša dva Airtractora

Požar koji je izbio kod Buja u Istarskoj županiji u nedjelju gase dva kanadera Oružanih snaga RH.

To je ujedno i prvi požar u Istarskoj županiji na kojem su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Na požarištu Lokva Rogoznica trenutno su dva Airtractora koji i dalje natapaju i saniraju područje, a provedena je i smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga, te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači na odmor u Divulje a 52 pripadnika iz Sinja preuzeli su zadaće na saniranju požarišta.

Kapetan posade na kanaderu, bojnik Ivica Markač koji je također u nedjelju ujutro natapao požarište kod Omiša rekao je da je situacija na cijelom požarištu mirna i stabilna.

"Još su vidljiva pojedinačna izdimljavanja, bacili smo šest vodenih bombi i tamo ostaju još dva Airtractora iz predostrožnosti", iznio je bojnik Markač.

(Hina)