Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te u većini krajeva vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. Na kopnu ujutro mjestimice kratkotrajna magla, a poslijepodne poneki pljusak s grmljavinom, najizglednije u unutrašnjosti Dalmacije i Lici, a navečer na sjeverozapadu. Vjetar slab, poslijepodne umjeren južni i jugozapadni, u Slavoniji i Baranji i jugoistočni. Na Jadranu većinom umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 28 i 32 Celzijeva stupnja.

Uživajte još danas jer petak donosi dramatičnu promjenu. Već od jutra stiže jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu koje će do sredine dana zahvatiti veći dio zemlje. Pritom je u središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu moguće jače nevrijeme praćeno obilnom kišom i prolazno pojačanim vjetrom. Mjestimice olujni NE vjetar, prema kraju dana će slabiti. Najjači udari vjetra 45-70 čvorova (85-130 km/h)

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.ačanim vjetrom. Poslijepodne i prema kraju dana pljuskovi i grmljavina proširit će se na Dalmaciju, a sa sjevera prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita ponegdje i olujna.

Temperatura će pasti i za više od 10 stupnjeva

Osjetno će osvježiti, osobito na kopnu gdje se očekuje pad temperature i veći od 10 stupnjeva. U unutrašnjosti će uglavnom biti između 16 i 21°C , na većem dijelu Jadrana i u Slavoniji i Baranji od 19 do 24, a u Dalmaciji između 24 i 28 °C.

Upozorenje za Istru i Kvarner

DHMZ je putem Meteoalarma za petak izdao čitav niz upozorenja. Zbog orkanske bure, koja bi na mahove mogla puhati brzinom od 150 kilometara na sat, crvena upozorenja na snazi su za obalno područje srednjeg i sjevernog Jadrana te zapadne obale Istre. Na području Istre i Rijeke upozorava se na izraženije pljuskove i grmljavine. Jače grmljavinsko nevrijeme može prouzročiti veliku štetu, moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. 

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.
Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozorava meteoalarm. (iPress)