ZAGREB/BRNO - Nekih tridesetak prosvjednika prekinulo je u subotu navečer predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje", u režiji hrvatskog redatelja Olivera Frljića u kazalištu u Brnu, objavio je u nedjelju Češki radio.

Neki prosvjednici uskočili su na pozornicu i stvorili ljudski zid kako bi spriječili publiku da gleda predstavu, a drugi su zviždali i papirnatim smotuljcima gađali glumce.

U konačnici prosvjednike su iz dvorane izbacili pripadnici interventne policije u Brnu.

Nakon jednosatnog prekida kazališna izvedba bila je nastavljena i odigrana dokraja, stoji na mrežnoj stranici Češkog radija.

Dodaje se da je predstava u kojoj Krist siluje muslimanku već izazvala sporove i u drugim državama.

Češka katolička crkva oštro je prosvjedovala protiv izvedbe predstave u Brnu.

U Splitu 18 optužnih prijedloga protiv prosvjednika i kaznena prijava protiv Frljića

Prije nešto više od godinu dana ista je predstava izazvala prosvjede u Splitu gdje se prikazivala u programu Marulićeviha dana, a policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, reagiranje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštenje u program Marulićevih dana.

Ministarstvo kulture tada je priopćilo da su 'poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine'.

Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su kaznenu prijavu protiv redatelja predstave Olivera Frljića, kao i protiv intendanta splitskog HNK i ravnatelja Festivalskog vijeća Marulićevih dana te izbornika zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećaja.

(Hina/iPress)