Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u subotu sa 18. općeg Sabora stranke na zajedništvo te poručio kako će se boriti za onakvu Hrvatsku kakvu je sanjao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i hrvatski branitelji.

"Borimo se i za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojno od svoga radi i mirovine, za Hrvatsku u kojoj će zdravstvena skrb biti na najvišoj razini, za Hrvatsku u kojoj će poduzetnici moći lakše poslovati... Za Lijepu našu, zemlju marljivih ponosnih i otvorenih ljudi, za Hrvatsku u kojoj je ključna politička snaga jak, okupljajući i moderan HDZ", poručio je Plenković praćen burnim pljeskom oko pet tisuća članova i simpatizera stranke u dvorani košarkaškog centra Dražen Petrović.

Plenkovič je istaknuo ključne prioritete za budućnost zemlje: demografsku revitalizaciju Hrvatske, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza, posebno PDV-a do kraja ove godine, dovršetak strateških infrastrukturnih projekta iz energetike, poput terminala za ukapljeni plin na Krku, i prometa - izgradnju Pelješkog mosta. Prioritetna je također i uloga HDZ-a u budućnosti Hrvatske "jer je to jedina stranka koja ima snagu okupiti ljude različitih profila ali jednog državotvornog i domoljubnog svjetonazora, kako one u zemlji tako i ine izvan nje." S tim u vezi najavio je mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore.

"Također treba maksimalno koristiti sidro koje imamo u EU i NATO-u i to kroz spremnost za ulazak u Schengen i osiguravanje granica, zatim kroz predsjedanje EU nakon samo sedam godina članstva i u konačnici kroz uvođenje eura, rekao je Plenković.

Sve to, naglasio je, mogu ostvariti samo slogom. "Kad smo složni i u najgorim uvjetima HDZ je nepobjediv. Ta sloga, snaga i zajedništvo želim da nas krasi i u godinama koje su pred nama", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kraju jednosatnog izlaganja na stranačkom saboru.

(Hina)