Otkrijte zelenu Istru biciklom naziv je projekta u čiju su zajedničku promidžbu krenule Turističke zajednice Žminja, Kanfanara i Svetvinčenta u suradnji s Pedalistrom.

Objavljen je letak na njemačkom i engleskom jeziku s informacijama o biciklističkim turama i lokalitetima koji promiču posebnosti svake od tri općine. Uz to, promovira njihove manifestacije tijekom cijele sezone. Prva je biciklistička tura naziva Stazom Henrija Morgana već ovog utorka, 29. svibnja, u Kanfanaru, s početkom u 16 h.

Turističke zajednice Žminja, Svetvinčenta i Kanfanara krenule su u zajedničku suradnju s Pedalistrom. Pa će tako strani i domaći gosti ove tri općine od 29. svibnja do 15. rujna na Pedalistrinim kotačima otkrivati ljepote zelenila netaknute prirode, kušati gastro delicije, postati dijelom oživljene povijest, ali i ući pod Zemljinu površinu. U navedenom će razdoblju utorkom prolaziti biciklističku stazu koja nosi ime po gusarskom kapetanu Henriju Morganu. Dan je to posvećen Općini Kanfanar, pa će sudionici moći uživati u srednjovjekovnom Dvigradu, istarskim fužima i Limskom kanalu. Srijeda je rezervirana za Žminjsku štuoriju, odnosno turu dugu 16 km. Na toj će se dionici biciklisti zaustavljati ne bi li posjetili špilju Feštinsko kraljevstvo, kušat će sir poznate obiteljske mljekare Latus i opustite se uz šalicu žminjske kave. Svakog će četvrtka biciklisti posjetiti Svetvinčentski kaštel Morosini Grimani, srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael u Rapanji i uživati u srednjovjekovnoj večeri.

Izvrstan je ovo primjer sinergije, podrške i suradnje javnog i privatnog sektora među susjednim općinama. Pa će tako svetvinčentski i kanfanarski gosti doznati putem letka sve o žminjskoj Bartulji, utrci Žminj teče(ka) ili pak Festivalu pašte Zad kaštela. Naravno, i obrnuto, gosti koji sudjeluju u turama, neovisno o tome za koju se odluče, dobit će na zajedničkom promotivnom letku informacije o Ivanji, Srednjovjekovnom festivalu, Danu lavande, Smotri istarskog tovara ili pak Festivalu sira u Svetvinčentu, kao i o kanfanarskoj Jakovlji, Fužijadi, Istrijanskim kantama ili Dvigrad outdoor vikendu.

Novosti i doživljaje sudionika biciklističkih tura koje vodi budno oko Pedalistrina tima pratiti možete na društvenim mrežama, a svi željni vožnje na dva kotača istarskim zelenilom najaviti se mogu Pedalistri i turističkim zajednicama ove tri općine.

Za svaku je turu obvezna rezervacija do 16 h dan ranije, dok popust ostvaruju gosti koji dođu svojim biciklima, javljaju iz turističkih zajednica Žminja, Svetvinčenta i Kanfanara. (iPress)