ZAGREB - Pred nekoliko tisuća izaslanika i sudionika, u Zagrebu je u subotu počeo Opći izvještajni sabor HDZ-a na kojemu će stranka donijeti novi Statut, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijeti izvješće o radu stranke između dvaju sabora.

Opći izvještajni sabor, 18. po redu, službeno je otvorio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Sudionici skupa, koji se održava u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović, srdačnim su pljeskom dočeli dolazak predsjednika HDZ-a.

Gosti na HDZ-ovu skupu su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, te predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog, sportskog života..

Na HDZ-ovu saboru s posebnim se zanimanjem očekuje Plenkovićevo izvješće, stranački sabor održava se, naime, nakon izbijanja afere Hotmail i odlaska iz Vlade bliske premijerove suradnice, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Mediji su proteklih dana špekulirali da bi zbog spomenute afere s mailovima između ministrice Dalić i članova "grupe Borg" koja je pisala "lex Agrokor", pozicija predsjednika HDZ-a mogla biti uzdrmana, no Plenković i ministri to odbacuju, jedinstveni su u ocjeni da će sabor HDZ-a pokazati jedinstvo, snagu i zajedništvo.

Jandroković pozvao HDZ-ovce na slogu i zajedništvo

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pozvao je u subotu stranačke izaslanike i sudionike Općeg sabora HDZ-a, njih oko pet tisuća, na slogu i zajedništvo, uvažavanje različitosti.

"Uvažavajmo jedni druge, čuvajmo leđa jedni drugima, budimo i radimo zajedno, jer kad smo zajedno, nitko nam ne može ništa, najjači smo i ostat ćemo najjači", poručio je Jandroković, praćen pljeskom okupljenih.

Najavio je da će HDZ pobijediti na svim nadolazećim izborima. "To vam jamčim, ali za to nam treba sloga, zajedništvo", rekao je okupljenim HDZ-ovcima, pozivajući ih da podupru jedni druge, da uvažavaju razlike koje postoje.

'Sabor je dokaz HDZ-ove snage'

Današnji, Opći sabor stranka, za Jadndrokovića je demonstracija HDZ-ove snage. Sabor je dokaz snage HDZ-a, ni jedna politička opcija ne može učinti ovo što može HDZ, ovdje nas je pet tisuća, najjači smo", rekao je glavni tajnik HDZ-a.

Potkrijepio je to podacima da je HDZ iznjedrio predsjednicu države, premijera i 18 ministra, većinu župana, gradonačelnika. "To se nije dogodilo slučajno, to je rezultat naše političke vizije, teškog, svakodnevnog rada što naši politički suparnici ne razumiju, oni misle da se to događa slučajno, no mi nismo slučajni odabir hrvatskih birača", istaknuo je Jandroković.

"Moramo biti svjesni da smo kralježnica političkog sustava, jedina smo stranka koja u ovom trenutku može osigurati političku stabilnost, gospodarski rast, društvenu stabilnost, na nama je težak teret i zato nas napadaju, manipuliraju, ali HDZ ide dalje", naglasio je Jandroković i poručio da HDZ neće dozvoliti da ju ruše destruktivci, politički avanturisti.

HDZ sredio svoje financije

Glavni tajnik HDZ-a pohvalio se rezultatima koje je HDZ ostvario od sabora održanog prije dvije godine, podsjetio da je to bilo razdoblje burnih političkih i stranačkih događaja, pada Vlade i odlaska Tomislava Karamarka te izbora Andreja Plekovića za predsjednika HDZ-a. Stranka je pobijedila na paralamantranim izborima, formirala Vladu s Mostom, zbog slučaja Agrokor i nekorektnog ponašanja partnera, suradnja je prekinuta i stvorena je nova parlamantrana većina. HDZ je ostvarila sjajne rezultate na lokalnima izborima, pobrojao je Jandroković koji se pohvalio i da je HDZ u dvije godine sredio svoje stranačke financije. Podsjetio je da je kod preuzimanja stranke zatečeno preko 17 milijuna kuna obveza.

Govoreći o budućnosti HDZ-a, najavio je nastavak financijskog osnaživanja stranke, reorganizaciju Središnice, uvođenje pomoćnika glavnog tajnika te profesionalnog tajnika Mladeži HDZ-a.

Borisov: Kršćanstvo je dobro za politiku

"Hrvatska je ponosna zemlja, zajedno smo za snažnu Europu", poručio je na hrvatskom jeziku Manfred Webr, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Za kršćanske je demokrate, istaknuo je, Europa bazirana na kršćanstvu. "U Europi ima puno raznolikosti, ali jedna stvar koja se može naći u svakom mjestu je kršćanska crka i EPP će braniti kršćansku Europu", poručio je Weber što su sudionici HDZ-a pozdravili pljeskom odobravanja.

Kršćanstvo je važno za dobru politku, bez njega je politika puna egoizma, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov, pozvavši da Hrvatska i Bugarska zajedno rade na dobro Europe i da pokažu da zapadni Balkan nije neka rupa.

Skup je pozdravio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, referirajući se na aktualne prilike u BiH. "Iako nismo promijenili izborni zakon izborit ćemo se da budemo svoji na svome, nema podjela između Hrvata u BiH", rekao je Čović, podsjetivši da su Hrvati u BiH jedini predvodnici europskog puta te države.

Sudionicima skupa prikazan je film o postignućima HDZ-a i Vlade, a najsnažnije su pozdravili kadar prekida suradnje s Mostom.

(Hina/foto HINA/Dario GRZELJ)