Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo u srijedu su na zajedničkoj sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se, nakon prošlotjedne ostavke Martine Dalić za novog potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo izabere ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a za ministra gospodarstva Darko Horvat.

O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati nego će se glasati u petak.

Na četiriipolsatnoj sjednici na kojoj je premijer predstavio svoje suradnike, prevladavala je tema Agrokora, a premijer Plenković, kojemu je oporba postavila najviše pitanja o aferi hotmail i grupi Borg, ponovio da je "jedina greška u tom procesu bila ta što su oni koji su pomagali u pisanju lex Agrokor kasnije bili uključeni kao podizvođači". "Zbog toga su otišli Ante Ramljak i Martina Dalić i šteta što je to bacilo sjenu na cijeli proces i sve dobro što je učinjeno", rekao je.

"Za ovo stanje krive su loše poslovne i financijske odluke vlasnika Agrokora, a imali smo samo pet i pol tjedana za donošenje zakona, i uz sve ostale teme kojima se Vlada bavila, sigurno da svaki članak u zakonu nije savršen. Procesi su vođeni isključivom namjerom da nijedan politički događaj ne ugrozi bit ekonomskog procesa. Napravili smo najbolje što smo mogli u najkraćem roku s dobrom namjerom, mirne savjesti i čistih ruku, a sve što nije dobro, ispravljamo. Ovaj proces treba odvesti do kraja da se postigne kvalitetna i održiva nagodba i da stranim investitorima pošalje poruku da Hrvatska u kratkom roku pronalazi rješenje krize, a ne bježi od problema", poručio je Plenković. Ponovno je odgovorio i da je s odvjetnikom Borisom Šavorićem išao u školu, ali da "nisu prijatelji, nemaju međusobno brojeve telefona i da tu nema nekog intimnog prijateljstva".

Maras napustio sjednicu

Inzistiranje SDP-ova zastupnika Gordana Marasa da ispituje premijera, što je predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner u početku pokušao onemogućiti, izazvalo je manji incident pa je Maras demonstrativno napustio sjednicu, uz objašnjenje da "ne želi biti ničija kulisa".

Na pitanje Peđe Grbina (SDP) podržava li nacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a, s obzirom na to da je iz objavljenih mailova vidljivo da je grupa Borg i u tome imala prste, Toulšić je kratko odgovorio da su u procesu odabira savjetnika.

Sinišu Hajdaša Dončića (SDP) zanimalo je kako gleda na manjkavost demokratskih postupaka u trenutku donošenja zakona, a Tolušić je odgovorio da su se čule razne teorije da je "prvo Vlada spašavala Todorića, onda smo pogodovali Knightheadu pa onda Rusima, pa smo imali nesmjenjivog Ramljaka, a sad imamo grupu Borg".

"Siniša, jeste li vi kao ministar provodili javnu nabavu? Postoje rokovi, što znači da za jedno godinu dana imamo ugovor s potencijalnim izrađivačima zakona. Ne daj Bože da ste vi tada bili, mi bismo još danas pisali zakon, a Agrokora ne bi bilo. Te stvari koje vi predlažete nisu bile provedive tada, nije bilo vremena to staviti u proceduru na godinu i pol dana. Vjerovnici upravljaju procesom, a mi smo dali legalni okvir", rekao je Tolušić.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku ustvrdio je da je Tolušić u resoru poljoprivrede od 1,2 milijarde kuna na raspolaganju iz europskih fondova iskoristio tek 400 milijuna kuna pa je pitao kako misli sinkronizirati daleko veći i širi posao, Tolušić je rekao da mu na raspolaganju stoje 2,4 miljarde eura, koje se ne gube, nego se prebacuju iz godine u godinu i moraju se iskoristiti do kraja 2023. godine.

Na pitanje Milorada Batinića (HNS) o radnim mjestima, Tolušuć je rekao da ministar rada čini goleme napore za radnike te da se ne može sve riješiti uvozom radne snage, nego treba zaposliti i naše nezaposlene.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk pitao je smatra li, poput premijera, da grupa Borg treba vratiti novce, i ako treba, na koji račun, a Tolušić je uzvratio da "ako je netko radio nešto nezakonito, dignute su kaznene prijave i neka istraže nadležna tijela".

"Nije Vlada angažirala nikoga, nego savjetnici. Možemo govoriti o moralnosti i nemoralnosti, ali i da nitko od nas to nije znao", rekao je.

Bunjac: Udruženi zločinački pothvat- Plenković pričate budalaštine

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac je ocijenio da je Tolušić pristao biti zamjenik premijeru koji je dio onoga što se pravno naziva udruženi zločinački pothvat i što bi u većini zemalja bilo definirano kao koruptivno djelo, a uključio se Plenković koju mu je poručio da "priča budalaštine" i da ih neće tužiti jer ih štiti zastupnički imunitet, ali će ih politički poraziti.

Rekao je i da Živi zid nije "dorastao onome što ima i da vidimo kakve plodove u drugim zemljama donose stranke poput njih", te je na konstataciju Bunjca da njegov ministar može biti samo onaj tko je glasao za Istanbulsku konvenciju uzvratio da Živi zid nije ni zucnuo o pravima žena.

Zastupničkom propitivanju bio je izložen i kandidat za ministra gospodarstva Darko Horvat, bivši ministar obrta i poduzetništva u Vladi Tihomira Oreškovića, koji je stava da HEP-u ne treba privatizacija nego dobar partner s obzirom na investicijski potencijal. Pravog strateškog i efikasnog partnera, napomenuo je, treba i Ina koja nije izolirani otok. Treba što prije krenuti s projektom plutajućeg LNG terminala, rekao je Horvat, a o brodogradnji, dodao je, ne zna puno, ali zna da taj sektor mora "iskočiti iz kolosjeka državnih jamstava".

Što se LNG terminala tiče, Horvat je mišljenja da "kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, onda danas nema političara koji je protiv takvog projekta". "Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja treba LNG. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište Hrvatske, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod, te da stoga što prije treba krenuti s plutajućom varijantom".

Za Lex Agrokor na pitanje HNS-ova zastupnika Stjepana Čuraja je rekao kako je "od početka bio stava da kao odgovorna stranka i netko tko u ovom trenutku vodi Vladu ne možemo stajati po strani, gledati i čekati, a rezultat toga je Zakon o izvanrednoj upravi za koji misli da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj".

(Hina)