Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević svečano je u utorak primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, kao prvi hrvatski časnik, objavio je MORH.

"Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu“, istaknuo je Krstičević tom prigodom.

Ministar Krstičević primljen je u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a kao prvi visoki hrvatski časnik, a također i prvi hrvatski ministar obrane koji je dobio to prestižno priznanje.

Krstičević je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji završio 1998.

Ratna škola kopnene vojske SAD-a je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi kopnene vojske.

Uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Daor Dabo.

"Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život“, rekao je hrvatski ministar.

Američki vojni izaslanik Robert Mathers pojasnio je da se onaj tko želi ući u Kuću slavnih "mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi te se zalagati za suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića“.

U prostorijama Ratne škole izložene su fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje od Američke kopnene vojske za njihova profesionalna postignuća.

 

(Hina)