Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je u utorak da se hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros vratio iz Libije u Hrvatsku što je rezultat kontinuiranih napora službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti.

Nakon dugotrajnih nastojanja Ivan Furčić vratio se u Hrvatsku, navodi u priopćenju MVEP o splitskom pomorcu koji je radio na malteškom brodu “Sovereign M” i proživljavao dvogodišnju dramu otkako je ljeti 2015. godine brod bez tereta bio zaustavljen ispred libijske obale, a cijelu posadu je uhitila jedna od tamošnjih plemenskih milicija i pod optužbom da su namjeravali krijumčariti naftne derivate odvela u zatvor.

"Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima", navodi MVEP u svome priopćenju za medije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je "od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanje predmeta", navodi se.

MVEP zahvaljuje svima uključenima u rješavanju ovoga slučaja na ustrajnosti i posvećenosti, zaključuje se u priopćenju. (H)