ZAGREB - Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško prozvao je u nedjelju tvrtku Franck da kreira okruženje u kojemu svi vjerovnici Agrokora postaju taoci Francka koji se našao u problemima jer se ponašao kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave.

"Prijavljeno je ukupno 58 milijardi kuna raznih potraživanja od Agrokora, no svi vjerovnici postaju taoci Francka, koji se zbog dugogodišnjih dubokih poslovnih veza s Todorićevim Agrokorom, pretvorio u jednog od njegovih najvećih domaćih financijera", rekao je Peruško u izjavi za medije nakon što je Franck jučer u priopćenju ponovno iznio optužbe na rad izvanredne uprave za Agrokor.

Peruško i njegova zamjenica Irena Weber prozvali su tvrtku Franck da priopćenjima i sudskim podnescima napadaju postupak izvanredne uprave i svu svoju energiju usmjeravaju za rušenje nagodbe zbog svojih partikularnih interesa.

Loše poslovne odluke Francka iz prošlosti danas dolaze na naplatu, a krivnju zbog problema u kojima se nalaze pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu te nas neutemeljeno prozivaju za nezakonito ponašanje, rekao je Peruško te istaknuo da je Franck samo jedan od 5700 vjerovnika Agrokora.

Peruškova zamjenica Irena Weber iznijela je nekoliko činjenica vezanih uz situaciju u koju je Franck dovela uprava te kompanije u odnosu na Agrokor.

"Franck je prijavio dug od 9,3 milijuna eura (za prodaju robe Agrokoru) , a već mu je plaćeno 6,8 milijuna eura, što je 73 posto i iznad je prosjeka ostalih dobavljača", istaknula je Weber.

"No pravi problem Francka nisu ova potraživanja, već 59 milijuna eura drugog duga nastalih na temelju financijskih mjenica", rekla je Weber i pojasnila da je riječ o razdoblju kada se Franck ponašao kao privatna banka Agrokora.

Franck je propustio u prethodnih godinu dana poduzeti vlastito financijsko i vlasničko restrukturiranje, a svu svoju energiju usmjerava na rušenje nagodbe zbog svojih partikularnih interesa, rekla je Weber i dodala da Franck i danas ostvaruje gotovo trećinu svog cjelokupnog prihoda upravo kroz grupu Agrokor.

S Franckom, poručila je, izvanredna uprava neće prestati razgovarati, ali isto tako neće dozvoliti da Franckove financijske mjenice, jer o tome je riječ, za koje su regresno pravo potpisivali pod punom poslovnom odgovornošću, ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika.

Peruško se osvrnuo i na poziciju oko vjerovničkog vijeća koje je bilo jedna od tema napada iz Francka na izvanrednu upravu.

Istaknuo je da je izvanredna uprava željela formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima, pri čemu je Franck konkretno osporio skupine koje su predložili, to vijeće do sada nije formirano.

Na prijedlog, koji je još u siječnju sudu dala tadašnja izvanredna uprava, Franck se žalio na Visokom trgovačkom sudu, rekao je Peruško i dodao kako je paralelno Franck skupljao punomoći kako bi postao član tog istog stalnog vjerovničkog vijeća, na koje se žalio.

"Nažalost, njihovo ponašanje više sliči na dječji vrtić, jedan dan osporavaju vijeće, a drugi dan za to isto vijeće skupljaju punomoći", rekao je Peruško te istaknuo kako Franck podnescima pokušava popraviti svoju poziciju u pregovorima.

Zbog toga još nije osnovano stalno vjerovničko vijeće, no to, istaknuo je, ne predstavlja nikakvu prepreku za nagodbu.

Pritom se pozvao na članak 31 Zakona o postupku izvanredne uprave koji kaže kako privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obaveze kao i stalno vjerovničko vijeće do njegova formiranja. Napomenuo je i da privremeno vjerovničko vijeće nije vijeće Ante Ramljaka niti Martine Dalić, već Ivice Todorića koji je upravo od tih ljudi posuđivao novac.

U tom privremenom vjerovničkom vijeću sjede - Sberbanka koja je najveći neosigurani vjerovnik Agrokora s potraživanjem od milijardu i 100 milijuna eura. Zatim predstavnici obveznica koji imaju gotovo milijardu eura potraživanja, Zagrebačka banka koja sama po sebi ima preko 300 milijuna eura potraživanja i predstavlja osigurane vjerovnike, a tu su i dva predstavnika dobavljača (malih i velikih) koji su na početku uprave imali oko milijardu eura potraživanja, a tijekom postupka isplaćeno im je gotovo pola milijarde potraživanja.

"Financijske institucije do danas nisu dobile niti jednu kunu gotovine, niti će u dogledno vrijeme što dobiti", ustvrdio je izvanredni povjerenik.

Istaknuo je i kako sada nažalost svjedočimo situaciji da se i drugi dobavljači iz udruge dobavljača koji su još 10. travnja potpisali sporazum o ključnim elementima nagodbe (o nagodbi u kojoj će dobiti još 80 milijuna eura isplate u gotovini), sada predomišljaju.

"Sada primarno zbog djelovanja Francka, pozicija dobavljača se u javnim istupima mijenja, ali se nadamo da ćemo u budućim razgovorima uspjeti riješiti te nejasnoće", rekao je Peruško.

Izvanredna uprava je svjesna da je do postizanja nagodbe potrebno postići još neke posebne dogovore, a Peruško je najavio da će dogovor kakav imaju s dobavljačima, postići još s nekim vjerovnicima.

Stajalište je izvanredne uprave da krajnji rezultat svih pregovora, koji nisu javni, mora biti ugrađen u finalni tekst nagodbe kako bi proces bio transparentan.

Za utorak je najavio dodatni sastanak s predstavnicima dobavljača na kojemu će proći sva otvorena pitanja, te izrazio nadu da da će se na kraju postići dogovor.

(Hina)