Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak je, vezano uz aferu Hotmail, izjavila da je sinoć dobila detaljno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a s premijerom Andrejem Plenkovićem o tom bi pitanju trebala razgovarati u ponedjeljak, kada će predložiti i održavanje sjednice Nacionalnog vijeća.

Skupina ljudi koja je sudjelovala u prepisci privatnim mailovima pokazala je veliku neozbiljnost prema vrlo ozbiljnom pitanju i nacionalnom problemu, a taj način komunikacije baca sjenu na cijeli proces, izjavila je predsjednica novinarima u Saboru.

"U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem ", rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je i kako je od SOA-e zatražila i sinoć dobila detaljno izvješće o svim njihovim aktivnostima, a danas se sastaje s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem koji će je izvijestiti o ulozi Sigurnosno-obavještajne agencije.

Predsjednica je objasnila i kako je zabrinuta trenutnim stanjem zbog činjenice da se nagodba oko Agrokora mora provesti. "Ne želim da dođe do komplikacija jer o tome ovisi stabilnost radnih mjesta u koncernu Agrokor i stabilnost hrvatskog gospodarstva", istaknula je.

Kao drugi razlog istaknula je da treba istražiti i vidjeti tko je znao za komunikaciju u aferi Hotmail.

"Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko Hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom državnom pitanju. Zašto su izbjegavali službene mailove? To baca sjenu na cijeli proces", ustvrdila je predsjednica.

Kao treći razlog za zabrinutost trenutnim stanjem navela je bojazan da sva druga pitanja u državi stoje i da treba pokrenuti reformske procese.

Upitana za odgovornost premijera Plenkovića, rekla je da se on sastao sa skupinom Borg, no i istaknula kako "treba istražiti i autentičnost sadržaja tih mailova".

"To rade odgovarajuće institucije. Nitko od nas ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas je politički odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije, njihovim razgovorima", rekla je Grabar-Kitarović. Ona, kaže, u ovom trenutku nema dovoljno podataka da bi mogla komentirati detalje.

Ona sama, dodala je, postavljala je pitanje tko je pisao lex Agrokor i to u nekoliko navrata kada se susrela s bivšom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, a dobila je odgovor da su ga pisali Dalić i njezini suradnici.

"Imena i prezimena mi nije dala jer ih nisam tražila, a i ne poznajem tu skupinu ljudi" rekla je Grabar Kitarović, a na pitanje jesu li to bili suradnici iz Ministarstva odgovorila je: "Ja sam to shvatila kao tako".

Poziv premijera Plenkovića savjetnicima da vrate novac komentirala je riječima: "Ja bih vratila novce. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoje namjere u pisanju zakona koji u konačnici donio stabilnost. Dakle, nemojmo zaboraviti onaj pozitivni dio". Pozitivnim dijelom smatra da je koncern Agrokor stabiliziran i da su sačuvana radna mjesta.

"Ističem - čast je važnija od novca", poručila je predsjednica.

Vlada nije u krizi

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od petka kako afera Hotmail nije dovela do krize vlade i da Hrvatska nije pred prijevremenim izborima.

"Što se tiče prijevremenih izbora, oni se mogu dogoditi samo u slučaju da vlada izgubi potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru. Koliko vidim, to se nije dogodilo, a najbolja potvrda parlamentarne većine vidjet će se prigodom glasovanja o novom ministru ili ministrici gospodarstva", rekla je hrvatska predsjednica.

Po njezinom tumačenju vlada nije u krizi.

"Čini mi se da je u ovom trenutku pretjerano govoriti o krizi vlade. vlada je na vrijeme reagirala na krizu u Agrokoru, ponudila rješenje i do sada uspješno upravljala procesom restrukturiranja Agrokora", dodala je.

Hrvatska predsjednica navela je kako su netransparentni potezi koji "izazivaju sumnje u mogući sukob interesa i moguće povrede zakona" naštetili prije svega bivšoj potpredsjednici vlade Martini Dalić, ali i samoj vladi.

"No unatoč tome, posao se mora uspješno završiti i postići nagodba kako bi se ispunio temeljni cilj - očuvanje radnih mjesta, stabilnosti kompanije, ali i stabilnosti cjelokupnog hrvatskog gospodarstva", rekla je Grabar-Kitarović.

(Hina)