Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak u Sofiji nadležne da rasvijetle i najmanji detalj situacije oko Agrokora, rekavši da on nema što kriti i da mirno spava te predložio podizvođačima savjetnika za restruktiriranje Agrokora da vrate nagrade koje su dobili kako bi se jednom zauvijek odagnala nekakva logika profiterstva.

"Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanredne uprave i kasnije izbora savjetnika jedino problematično pitanje po meni je izbor podizvođača savjetnika.

Ja tu pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa svojim poslovnim i ljudskim integritetom neka naprave jednu gestu i neka, osim troškova i naknade koju je dobio g. Ramljak, vrate ili kompaniji ili Alix Partnersu sve ono što smatramo da je suvišno i da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva, koje sa mnom nema veza, niti me itko pitao, niti sam znao tko će biti podizvođači, a još manje kolike će im biti nagrade", rekao je Plenković u Solfiji, nakon završetka sumita EU-zapadni Balkan.

"Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje vlada ili HDZ trpe štetu ili odgovoraju zbog takve situacije. Želim da se sve rasvjetli, da pogledamo kako je jedna uspješna priča sada iz različitih interesa, koji su politički i ekonomski, došla u situaciju da se dovodi u pitanje cijeli proces. Budući da ja znam da se budim svaki dan miran, da idem spavati miran i da nemam nikakav problem, rado bih da se sve rasvjetli", rekao je u prilično emotivnom istupu Plenković.

Istaknuo je da je cijelu svoju karijeru, svoj politički život i društveni angažman bazirao na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti.

"S te strane sam po ovoj temi i svim drugima kojima sam se u životu bavio miran da ne mogu biti mirniji. Molio bih da počnemo od toga, to je pod broj jedan. Drugo slušam sada poslije svega toliko generala poslije bitke, to je priča u kojoj su sada glasni akteri koji dolaze iz oporbe, iz raznih interesnih skupina, koji nastoje portretirati to razdoblje kao da je sve bilo najnormalnije, kao da imate konferenciju za novinare nakon summita, što nije bilo baš tako i treba to ponoviti da cijela javnost glasno i jasno čuje", rekao je Plenković.

Plenković je u svom istupu iznio detaljnu kronologiju donošenja lex Agrokora, za koji kaže da nije idealan, jer se radio u brzini te da se radilo sporije ne bi ni stigao donijeti takav zakon prije propasti Agrokora. (H)