Glavni tajnik Živog zida, Tihomir Lukanić, podnio je kaznene prijave protiv četiri osobe uključene u nezakonito djelovanje oko krize u Agrokoru. Radi se o premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, bivšeg Vladinog povjerenika u Agrokoru Anti Ramljaku i ministru financija Zdravku Mariću.

„Andrej Plenković je ključna osoba u ovom trenutku oko koje se sad sve vrti. Ono što je važno za kontekst nagodbe je da je znao sve, da je bio uključen. Možda nije bio idejni tvorac nagodbe, ali je bio dobro koordiniran o svemu. Jedan od dosadašnjih epiloga je da su neke tvrtke ostvarivale višestruko veću dobit u godini kada su radile za Agrokor u odnosu na prethodne godine. Recimo Texo Management 12 puta veću dobit nego godinu prije, Altera Savjetovanje čak 35 puta,“ istaknuo je Lukanić.

Sastavni dijelovi ove prijave koja se temelji na osnovanoj sumnji je da su Dalić, Ramljak i Marić, na čelu s Plenkovićem, obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, koristili svoje položaje kako bi posebna skupina fizičkih i pravnih osoba biranih od strane osumnjičenih Marine Dalić i Andreja Plenkovića mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru, da nisu vodili računa o javnom interesu, o transparentnom vođenju procesa u Agrokoru, da su fizičkim i pravnim osobama neovlašteno otkrivali informacije do kojih su dolazili kao državni dužnosnici, navode na facebooku. (iPress)