NEW YORK - Američki državni tajnik i savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost ocijenili su u nedjelju da je moguć izraelsko-palestinski mirovni dogovor, nakon preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

"Mirovni proces sigurno nije mrtav", rekao je državni tajnik Mike Pompeo u razgovoru za mrežu Fox. "Naporno radimo na tome", rekao je. "Nadamo se da ćemo i dolje pronaći povoljno rješenje".

U ponedjeljak će Sjedinjene Države otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem označava napuštanje višedesetljetne američke diplomatske tradicije.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton misli da preseljenje nipošto ne potkopava mirovni proces, nego ga "olakšava". "To je priznavanje stvarnosti", istaknuo je u nedjelju u razgovoru za američku mrežu ABC.

"Priznavanje stvarnosti uvijek povećava vjerojatnost za postizanje mira", opetovao je.

U ponedjeljak se tisuće Palestinaca očekuju na granici Pojasa Gaze i Izraela kako bi prosvjedovali protiv otvorenja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

"Ne reagiraju dobro", priznao je u subotu američki veleposlanik u Izraelu David Friedman u razgovoru za Fox News.

No drži da će "s vremenom promijeniti mišljenje i shvatiti da SAD i dalje pruža ruku pomirnicu". SAD je tu, rekao je, "da pomogne Palestincima".

"Mislim da ćemo ostvariti napredak" u mirovnom procesu, rekao je američki diplomat.

Pompeo kaže kako će SAD ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji ako udovolji zahtjevima

Pompeo je ranije rekao da će Washington pristati ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji ako ta zemlja pristane potpuno ukinuti svoj nuklearni program, što bi stvorilo gospodarski napredak koji "će biti takmac" onoga Južne Koreje.

Govoreći u nekoliko jutarnjih emisija američkih televizija, Pompeo je rekao kako Sjedinjene Države nisu voljne ulagati dolare američkih poreznih obveznika da bi pomogle toj zemlji, ali su voljne "ukinuti sankcije" da bi se utro put za privatne američke investicije u sjevernokorejske energetske, poljoprivredne i infrastrukturne sektore.

Pompeove riječi dolaze uoči planiranog sastanka 12. lipnja u Singapuru između sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i predsjednika Donalda Trumpa, prvog takvog susreta između aktualnog američkog predsjednika i nekog sjevernokorejskog vođe.

"Ono što će predsjednik Kim dobiti od Amerike je naše najbolje - naše poduzetnike, naše ljude koji riskiraju, naše davatelje kapitala (...) Dobit će privatni kapital koji će ući. Sjevernoj Koreji očajnički je potrebna energija (...) za njihove ljude. Jako im treba poljoprivredna oprema i tehnologija", rekao je on u CBS-ovoj emisiji "Suoči se s nacijom".

"Možemo stvoriti uvjete za realni gospodarski napredak za sjevernokorejski narod koji će biti takmac onoga koji ima Jug", dodao je. "To je naše očekivanje. To neće biti američki porezni obveznici".

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tijekom vikenda da je zemlja planirala demontažu svojega poligona za atomske pokuse za kraj svibnja.

Pompeo je u nedjelju pozdravio te planove.

"Svaki pojedini poligon koji ima Sjeverna Koreja i koji može donijeti opasnost američkom narodu, koji je uništen, uklonjen, demontiranm dobra je vijest za američki narod i za svijet", rekao je za "Fox News u nedjelju".

(Hina/iPress)