Obilježavanje 73. obljetnice bleiburške tragedije i križnih puteva počelo je molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju, gdje se već okupilo mnoštvo sudionika službene komemoracije koja počinje u 12 sati.

Na Bleiburškom (Lojbaškom) polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježava se stradanje više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. godine htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj da bi potom brojni odmah bili ubijeni, a mnogi idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putevi.

Komemoraciju organizira Počasni bleiburški vod (PBV) u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, koja prirema liturgijski dio komemoracije. Održava se po pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Nazoči joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu na Bleiburškom polju kako će Sabor i u budućnosti biti pokrovitelj komemoracije bleiburškim žrtvama, koje su, naglasio je, jedno od teških poglavlja složene hrvatske povijesti, te je pozvao građane Hrvatske da istom odgovornošću kojom su stvarali neovisnu Republiku Hrvatsku, grade njezinu demokratsku pluralističku budućnost.

"Kao predsjednik Hrvatskoga sabora prošle godine sam obećao da će se pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu nastaviti u budućnosti. I te odluke čvrsto ću se držati. Prije svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije," rekao je Jandroković što su pljeskom pozdravili okupljeni od kojih je dio sam početak njegova govora popratio snažnim zvižducima.

"Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti – na križnim putovima – dogodila su se grozna, dugo godina prešućivana stradanja bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde. Danas na ovom mjestu odajemo poštovanje žrtvama – civilima i razoružanim vojnicima, svim izgubljenim životima, ali i preživjelima i njihovim obiteljima čija se svjedočenja ne smiju nikada zaboraviti," rekao je Jandoković.

To je poglavlje hrvatske povijesti, naglasio je, bilo slom čovječnosti, ljudskog dostojanstva, slobode i racionalnog djelovanja.

Nakon fašističkih zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata, komunistička vlast je na Bleiburgu sustavnim i osmišljenim zločinima nad pripadnicima hrvatskog naroda utrla put totalitarizmu, neslobodi i progonu neistomišljenika i time ubila nadu da će graditi demokratsko društvo, rekao je. Desetljećima hrvatski narod bio je talac totalitarnog komunističkog režima i žrtva masovnih povreda ljudskih prava, fizičkog i psihičkog terora, kazao je Jandoković i istaknuo da je to hrvatska povijest: "Ona nije jednostavna – već je složena. Teška i bolna."

Jedna od povijesnih stečevina na kojoj je izgrađena današnja moderna, samostalna i neovisna demokratska Republika Hrvatska je i Domovinski rat, jedini u 20. stojeću, naglasio je, u kojem je hrvatski narod prevladao razlike i pokazao sposobnost okupljanja u ostvarenju prava na slobodu i vlastitu državnost.

"Danas kada imamo svoju državu, obaveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve ... i iskazati poštovanje svakom čovjeku koji se hrabro i časno suprotstavio svakom obliku nedemokratskog vladanja. Ako se želimo odgovorno suočiti s prošlošću i graditi budućnost toga trebamo biti svjesni, to priznati i prihvatiti. Prihvaćanje istine znači i prihvaćanje odgovornosti," poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i pozvao da se s istom odgovornošću s kojom je stvarana, nastavi demokratska pluralistička izgradnja Hrvatske.

To znači, poručio je, "suživot različitih interesa i načina života okupljenih oko temeljnih vrijednosti hrvatskog naroda – naših kršćanskih korijena i pripadnosti europskom civilizacijskom nasljeđu," podrazumijeva društvo koje se "temelji na duhovnosti, plemenitosti i humanizmu i u kojem se poštuje drugi čovjek, njegovo dostojanstvo i prava."

Takvo se društvo zasniva na djelotvornom dijalogu i pronalaženju zajedničke osnove za suradnju i rješavanje problema u interesu svih hrvatskih ljudi, u domovini i iseljeništvu, istaknuo je.

"Stoga svi zajedno moramo pronaći u sebi dodatnu snagu i hrabrost da prepoznamo i prihvatimo takav sustav vrijednosti kojim ćemo zrelo i odgovorno pokušati prevladati sve nesnošljivosti i podjele u društvu. Zato je na svima nama da pridonesemo daljnjem uspješnom demokratskom razvoju jedine naše Hrvatske – u pamćenju, ali i oprostu – u prihvaćanju drugog – i u zajedništvu i solidarnosti," poručio je predsjednik Sabora.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića.

Hrvatsko državno izaslanstvo predvođeno Jandrokovićem na kraju komemoracije zapalit će svijeću te položiti zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade uz spomenik na Bleiburškom polju.

Ovogodišnja komemoracija održava se uz značajniji angažman austrijskog redarstva kojem će pomagati i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda, a nazoče i djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance da bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija kakve je bilo prijašnjih godina, a mjere kojima se prema takvima najavljuje "nulta tolerancija" u utorak je predstavio i PBV.

Pojačane mjere osjetile su se već na ulazu u Austriju. Putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno su kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.

U samom Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, najavljen je prosvjed zbog okupljanja. Blajburški gradonačelnik Stefan Visotschnig rekao je prošlog tjedna za Hinu da mještani nemaju problema s ljudima koji dolaze odati počast žrtvama i da Bleiburg gaji dobre odnose s Hrvatskom, no smatraju problematičnim "političku dimenziju skupa i to što odasvud privlači simpatizere ustaškog režima".

Na takve je ocjene na konferenciji za novinare PBV-a reagirao predsjednik njegovog Nadzornog odbora Vladimir Šeks koji ističe da poduzetim mjerama žele spriječiti "bezumnike i provokatore" i tako izbiti sve adute onima koji "pod egidom da se zlouporabljuju crkveni zakoni i da je to zadnji skup neonacista u Europi" nastoje da se zabrani održavanje komemoracije na Bleiburškom polju.

"To nije zadnji skup neonacista u Europi. To je skup domoljuba, hrvatskih patriota koji žele njegovati trajnu uspomenu na hrvatske žrtve križnih puteva i Bleiburga", poručio je Šeks. (H)