Koalicijski partneri su u petak, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem o aferi s mailovima potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, izjavili da Vlada ostaje, a premijer i dalje ima njihovo povjerenje, no razgovori će se nastaviti u utorak kada će razmotriti dokle se stiglo s postizanjem nagodbe i jesu li pojedinci mimo zakona iskoristili tu situaciju za svoju korist.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je da koalicijski partneri daju podršku Andreju Plankoviću kao premijeru, a većina u Saboru nije ugrožena, ali očekuju da se neke stvari rješavaju.

"Prije svega očekujemo da 10. srpnja dođe do nagodbe jer to je pitanje svih pitanja. S druge strane, ako postoje pojedinci koji su iskoristili ovu situaciju za svoju korist, a mimo zakona, nadležne službe od DORH-a do policije neka o tome istražuju i o tome nas izvijeste", rekao je Kosor novinarima pred Banskim dvorima.

"Koalicija nije ugrožena, Andrej Plenković ima našu podršku, ali pojedinci koji su radili određena djela trebaju biti istraženi od državnih institucija", poručio je Kosor no pritom nije želio odgovoriti o mogućoj moralnoj odgovornosti Martine Dalić i bi li na njezinom mjestu podnio ostavku.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako su na sastanku odnijeli određene zaključke te da se razgovori nastavljaju idući tjedan, dodavši kako se ne smije dozvoliti ugrožavanje osnovnog procesa, postizanja nagodbe, kao i funkcioniranja Vlade.

"Sljedeći tjedan se nalazimo ponovno, razgovaramo o tome dokle smo stigli s važnim procesom za zemlju, a to je postizanje nagodbe. Drugo, razgovaramo o tome gdje je i na kojim je mjestima, do detalja, napravljena kontaminacija u cijelom procesu. Što se Vlade tiče i osnovnih funkcionalnih ciljeva, članovi vladajuće koalicije podržavaju funkcioniranje vlade i postizanje tih ciljeva" rekao je Pupovac nakon sastanka.

Poduzet će se mjere u u skladu s političkim osjećajem odgovornosti

Dodao je i da će se, što se kontaminiranih mjesta tiče, bude li potrebno poduzeti mjere u skladu s političkim osjećajem odgovornosti.

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš poručio je da Vlada ostaje, a premijer ima puno povjerenje svih koalicijskih partnera. "Bitno je da se uspješno provede nagodba o Agrokoru, jer je to posao od općeg nacionalnog interesa", poručio je.

Upitan ostaje li Dalić na mjestu potpredsjednice Vlade rekao je da treba pustiti institucije da rade svoj posao.

Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek ocijenio je kako je "lex Agrokor" jedna od pozitivnijih stvari koje je napravila Vlada u proteklom razdoblju, a što se tiče mailova - postoje institucije koje to mogu provjeriti. "One će to provjeriti i odraditi, a premijer i Vlada imaju potporu, te je vladajuća većina stabilna", dodao je.

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić, koji je izašao sa sastanka koalicijskih partnera nešto ranije, izjavio je novinarima kako ne vidi nikakve elemente kaznenog djela kod Martine Dalić te poručio - ako je Martina Dalić kriva smijenimo je, a ako nije "prestanimo prodavati maglu".

"DORH se mora uključiti na prvi znak kaznenog djela. Ima li takvog znaka ili ne, ja ne znam. Po mojem dubokom uvjerenju, da se to dogodilo meni, na isti način bih napravio i ja. To može biti koruptivno, kriminalno, a može biti i korektno", rekao je Čačić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u petak, nakon sastanka koalicijskih partnera s premijerom Andrejom Plenkovićem o aferi s mailovima potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić, kako treba pokazati odgovornost prema procesu postizanja nagodbe u Agrokoru, istaknuvši kako će idućeg tjedna o tome biti održana prezentacija, a o političkoj odgovornosti će se razgovarati sljedećih dana.

"Danas smo čuli kako je izgledao početak procesa izrade zakona i same implementacije u Vladi HDZ-a i Mosta. Meni su te informacije važne jer ih prije nisam imao. Važan mi je i zaključak da ćemo idući tjedan imati prezentaciju o tijeku postizanja nagodbe", rekao je Vrdoljak koji je iz Banskih dvora izašao nakon ostalih koalicijskih partnera.

Poručio je kako je najvažnije sačuvati desetke tisuća radnih mjesta u Agrokoru.

"Želimo pokazati odgovornost prema tom procesu, a što se tiče političke odgovornosti o tome će se razgovarati sljedećih dana, a mislim i nakon 10. srpnja, kada očekujemo postizanje nagodbe", rekao je Vrdoljak.

Nakon sastanka iz Banskih dvora izašla je i Martina Dalić, koju su novinari saletjeli s brojnim pitanjima, no ona nije htjela ništa odgovoriti.

"Ja sam danas odgovorila na sva vaša pitanja", rekla je Dalić prije nego što je sjela u službeni automobil i odvezla se.

(H)