Šestorici slovenskih ribara iz Kopra i Izole hrvatski je ribarski inspektorat nedavno poslao novčane kazne zbog gospodarskog ribolova u Savudrijskoj vali, u njenom dijelu koji je po presudi arbitražnog suda pripao Sloveniji, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Čak sedam platnih naloga dobio je ribar iz Kopra Silvano Radin koji bi trebao platiti 28.000 eura, ali će se žaliti na odluku inspektora, objavila je Slovenska televizija u ponedjeljak navečer.

"Kažnjeni smo jer smo lovili u području udaljenom tri milje od hrvatske obale", kazao je Radin, dodavši da je odvjetnik slovenskih ribara Ivica Senjak na rješenje uložio žalbu te da slovenski ribari koji su kažnjeni od njega očekuju daljnje informacije.

"To se sada rješava, no ne znam kad će biti konačno riješeno. Mislim da se tu više radi o političkoj igri između Slovenije i Hrvatske", kazao je Radin za Slovensku televiziju.

Slovenija je krajem prošle godine, nakon isteka šestomjesečnog roka za implementaciju arbitražne presude, hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga počela slati prekršajne kazne zbog ribarenja u dijelu Savudrijske vale koji Slovenija smatra svojim teritorijem prema lanjskoj presudi arbitražnog suda, koju Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka. Nakon toga prijave slovenskim ribarima počela je slati i hrvatska policija kao recipročnu mjeru.

(Hina)