Hrvatske europarlamentarke Marijana Petir i Ruža Tomašić uputile su pitanje Europskoj komisiji namjerava li intervenirati zbog prijetnji zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i reagirati na činjenicu da je Šešelj, koji je osuđen za ratne zločine, član srbijanske skupštine.

Petir je 17. travnja uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji reagirajući na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, priopćio je ured zastupnice u srijedu.

Šešelj je prijetnje uputio Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u srbijanskom parlamentu, kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, a potom i zastupnici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov tijekom sjednice Skupštine Republike Srbije.

U svom pitanju Komisiji hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir napominje da "do danas, službene vlasti Srbije nisu reagirale, čak niti nakon otvorenih poziva hrvatskih zastupnika u Skupštini Srbije da se osudi javno pozivanje na kaznena djela protiv čovječnosti. Iako se radi o osobi osuđenoj za ratne zločine, Šešelj još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije“. Petir je stava da je Šešelju mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj Skupštini, navodi se u priopćenju.

"Komisija je u nekoliko navrata istaknula da se poticanje mržnje i netolerancije kažnjava Krivičnim zakonikom Republike Srbije, da zamjećuje kako je govor mržnje često prisutan u javnom govoru u Srbiji te da prati korake koje Srbija poduzima za uklanjanje govora mržnje. Međutim, što će Komisija poduzeti kada ta netrpeljivost i prijetnje smrću dolaze iz vladajućih krugova i nitko na njih ne reagira niti ih osuđuje? S obzirom na pregovore Srbije i EU, što se poduzima da se stane na kraj govoru mržnje koji se tolerira u samom političkom vrhu Srbije te kako će Komisija zaštiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji čijim pripadnicima se prijeti smrću iz samog državnog vrha?", stoji u pitanju Marijane Petir.

Ured europarlamentarke Ruže Tomašić (HKS/ECR) u srijedu je priopćio da je i Tomašić u službenu proceduru Europskog parlamenta Europskoj komisiji uputila pitanje u kojem Komisiju informira kako je na isti dan objave paketa za proširenje EU-a u srbijanskom nacionalnom parlamentu zastupnica Aleksandra Jerkov "primitivno i barbarski napadnuta od strane zastupnika članova Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja".

Tomašić u pitanju podsjeća da je Komisija u paketu za proširenje naglasila kako je napredak na europskom putu objektivan i na zaslugama utemeljen proces koji ovisi o konkretnim rezultatima koje postigne svaka pojedina zemlja kandidat, a kao glavni prioriteti u tom procesu naglašeni su vladavina prava, pravosuđe i temeljna prava.

Tomašić Europsku komisiju pita planira li, u skladu s istaknutim prioritetima, intervenirati kako bi zaštitila sigurnost zastupnice Jerkov te kako bi osobe koje su sudjelovale u incidentu dobile odgovarajuće kazne.

Incident se dogodio nakon što je zastupnica Jerkov na početku sjednice srbijansku vladu pitala što će se učiniti kako bi se zaštitili zastupnici kojima je Šešelj otvoreno prijetio ponavljanjem ratnih zločina nakon što mu je sud u Haagu izrekao pravomoćnu presudu u trajanju od deset godina zbog ratnih zločina. Jerkov je također pitala hoće li Šešelj biti smijenjen s mjesta zastupnika u srbijanskom nacionalnom parlamentu, sukladno zakonu koji propisuje da osobe osuđene na zatvorsku kaznu u trajanju duljem od šest mjeseci moraju biti smijenjene , navodi se u priopćenju.

(Hina)