Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je vlada.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

"Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", naglašava se u saborskom priopćenju kojim je objavljen prekid Jandrokovićeva posjeta.

On je danas popodne trebao nazočiti otvaranju predstavništva HGK u Beogradu, a sutra se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potom posjetiti vojvođanske Hrvate u Subotici.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković, s kojom se Jandroković sastao jutros, u međuvremenu je najoštrije osudila "brutalni pokušaj" Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora, javlja Beta.

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", istaknula je Gojković u priopćenju.

Srpska radikalna stranka sama se ranije 'pohvalila' na svojim mrežnim stranicama da je Šešelj, koji je nedavno u Haagu osuđen na deset godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata iz vojvođanskih Hrtkovaca, ispred Skupštine Srbije "zgazio hrvatsku zastavu" i psovao saborsko izaslanstvo. ​

Šešelj psovao Jandrokovića i gazio hrvatsku zastavu, radikali najavljuju miting u Hrtkovcima

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao šef radikala i zastupnik u parlamentu Vojislav Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, a prekid posjeta prati i provokativna najava radikala da će 6. svibnja organizirati veliki skup u Hrtkovcima.

Kako se doznaje iz krugova bliskih saborskom izaslanstvu, incident se dogodio u predvorju Skupštine Srbije gdje je jutros, ispred izloženih zastava Srbije, Hrvatske i EU, predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković dočekala svog kolegu Gordana Jandrokovića.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio "ponavljanjem zločina" za koje je osuđen u Den Haagu.

"Izaslanstvo je odlučilo povući se s protokolom predviđenog susreta s ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović i razmotriti odluku o prekidu posjeta", kazao je izvor.

U međuvremenu je iz Sabora objavljeno priopćenje o prekidu posjeta, a prema neslužbenim saznanjima Jandroković je o incidentu u telefonskom razgovoru izvijestio premijera Andreja Plenkovića.

U priopćenju Srpske radikalne stranke, koje prenose beogradski mediji nazivajući ga "bizarnim", navodi se kako je vođa SRS Vojislav Šešelj ispred Skupštine Srbije "izgazio hrvatsku zastavu" i psovao izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Šešelj je, kako se navodi, oko 12 sati ušao u zgradu Skupštine Srbije u društvu s kolegom iz kluba zastupnika SRS Filipom Stojanovićem.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio zastavu na pod, pokušao je pokidati, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova osiguranja nisu bili u stanju oteti im zastavu i koplje", navodi se u priopćenju SRS.

Šešelj i Stojanović su potom ušli u predvorje Skupštine u kojem se nalazio izaslanstvo Sabora RH, kojem je Vojislav Šešelj uputio niz psovki, navodi SRS.

Zastupnica SRS Vjerica Radeta navela je ranije na Twiteru da će radikali 6. svibnja u 11 sati održati veliki miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj, na isti dan i na istom mjestu gdje je na skupu SRS-a 1992. Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta.

Vođi SRS je 11. travnja u Den Haagu Prizivno vijeće MICT-a izreklo presudu od 10 godina zatvora zbog ratnog zločina i protjerivanja vojvođanskih Hrvata, a Hrtkovci su upravo jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti.

(Hina)