Vlada je na sjednici u utorak predložila da Dražen Jelenić, dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika, postane novim glavnim državnim odvjetnikom, izvijestio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Jelenić danas obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice – vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama", rekao je Bošnjaković novinarima na Markovu trgu.

Prijedlog će, kazao je, danas biti upućen prema Hrvatskom saboru. Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje.

"Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat", rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovom radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog.

"Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije", rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da "sve više toga vezano za kazneni segment dobije sudski epilog".

"Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava", najavio je Bošnjaković.

Životopis Dražena Jelenića

Dražena Jelenića, dosadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika, Vlada je na sjednici u utorak predložila za novog državnog odvjetnika, koji bi trebao naslijediti Dinka Cvitana.

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1992., nakon čega se zapošljava kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

Jelenić je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).

Koautor je prvog i drugog izdanja "Priručnika za državne odvjetnike" i "Priručnika za primjenu novog Kaznenog zakona". Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu nacrta prijedloga više zakona, koordinacijske radne grupe za izradu nacrta Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020., GRECO-vih evaluacijskih timova i pregovaračke skupine za Poglavlje 23 pregovora za pristupanje EU.

Među Jelenićevim objavljenim radovima i publikacijama su "Nedostaci u sačinjavanju činjeničnog opisa optužnice", "Nova uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku u istrazi poslije V. novele Zakona o kaznenom postupku", Najvažnija kaznena djela protiv imovine – pravni kontinuitet i primjena blažeg zakona" i "Trgovanje ljudima: kriminološki i kaznenopravni aspekt".

(Hina)