Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, pri čemu se 30 zastupnika izjasnilo protiv ratifikacije, među njima i 14 HDZ-ovih, HDZ-ov Ivan Šuker bio je suzdržan, dok su Božo Ljubić i Željko Raguž bili u sabornici, ali nisu glasovali.

Dosad nije zabilježeno da se tako značajan dio kluba vladajućih usprotivio nekom Vladinu prijedlogu zakona.

Od 55 zastupnika HDZ-a 14 ih je bilo protiv: Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Protiv su bili i HDZ-ovi koalicijski partneri Goran Dodig i Branko Hrg (HDS), Kažimir Varda (BM 365) te nezavisni Ivica Mišić.

HDZ-ovi Božo Ljubić i Željko Raguž bili su u sabornici, ali nisu glasovali, kao ni trojica zastupnika Živog zida i Ante Pranić (Most).

Protiv ratifikacije glasovao je i dio Mostovaca: Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev, kao i zastupnici stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović, Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, te Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta, dojučerašnjeg partnera HDZ-a, koji se upravo zbog Istanbulske razišao s HDZ-om.

Osim Šukera, suzdržan u glasovanju bio je i nezavisni Marin Škibola.

Nezavisni Furio Radin, Nada Turina Đurić (Glas) i SDP-ov Siniša Varga nisu došli.

Od 151 zastupnika, na glasovanju o Istanbulskoj bilo ih je 142. Sabor je Konvenciju potvrdio sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

(Hina)