Na prosvjednom skupu u četvrtak navečer na splitskoj Rivi izraženo je protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije za koju je ocijenjeno da se njome u Hrvatskoj nameće novi totalitarizam, te je zatraženo vođenje suverenističke hrvatske politike, a ne, kako je rečeno, sluganske kakvu provodi aktualna vlast.

"Ovim skupom tražimo uklanjanje uzroka ovakvog stanja u Hrvatskoj jer Hrvatska je moralno, financijski i duhovno opustošena zemlja," navodi se u porukama splitskog prosvjeda koje je pročitala Sanja Bilač, aktivistica građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije koja je i organizirala prosvjed Rivi.
"Do sada nas je Plenković napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba provoditi potpuno suprotnu politiku - suverenističku poput naših susjeda Mađara, Poljaka. Austrijanaca," poručeno je sa splitskog povrjeda.

Za novi izborni zakon

U porukama sa skupa na Rivi također se traži uvođenje novog izbornog zakona jer, kako je navedeno, "aktualni izborni zakon generira upravo ovakve političare koje danas imamo na vlasti i to hrvatska mora promijeniti." "Za novu politiku za novi hrvatski narodni preporod, Hrvatska mora izabrati nove ljude: umne, hrabre i časne domoljube koji će osmišljavati i usmjeravati hrvatsku politiku," navodi se u porukama sa splitskog prosvjeda.

Sanja Bilač je istaknula kako je prosvejd na Rivi "poruka aktualnim vlastodršcima." 

"Neka probaju ignorirati svoj vlastiti narod i ovaj put! A onda više neće biti puna samo splitska riva nego svi trgovi u Hrvatskoj," istaknula je Bilač.
U govoru je naglasila kako se Hrvatska nalazi na prekretnici u kojoj će se ili izboriti za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, suvereniteta,demokracije i budućnosti ili ćemo, kako se izrazila "promatrati njezino umiranje i pristati na rastakanje koje provodi aktualna politika pod kontrolom briselskog establišmenta."

"Aktualna koalicija na vlasti nema legitimitet, jer je stvorena političkim inženjeringom protivno volji birača. Takva vlada provodi protuhrvatsku politiku i na štetu hrvatskoga naroda," rekla je Bilač.

Po njezinim riječima, aktualna politika na čelu s premijerom u Hrvatskoj ozakonjuje neprihvatljivu ideologiju s ciljem redefiniranja demokratske i suverene hrvatske države u totalitaristički briselski klon."

"Nametanjem neprihvatljive, neprirodne, neznanstvene i štetne ideologije sadržane u Istanbulskoj konvenciji, kao jedino prihvatljive, definira smjer kojim ide Hrvatska, to jest totalitarizmu na tlu Europe," rekla je Bilač.

Po njenim riječima, nametanje Istanbulske konvencije je pokušaj da hrvatsko društvo podijeli.

"Aktualan vrhuška u državi se usudila manipulirati i s Katoličkom crkvom, njezinim veledostojnicima. Dokazali su da im ništa nije sveto i ovo je pokušaj odvajanja Crkve od naroda," smatra Bilač.

Sutra u Saboru "bitka svih bitaka"

Ivana Haberle, koja se predstavila kao medicinska sestra koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, istaknula je kako je sutra, kad je u Saboru predviđeno izjašnjavanje o Istanbulskoj konvenciji, "bitka svih bitaka."

"Očekujem da zastupnici u Hrvatskom saboru koji bi tamo trebali predstavljati moje vrijednosti ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Očekujem da oni koje smo doveli u Sabor, jer su se predstavljali kao demokršćani, djelima pokažu da to jesu," istaknula je Haberle.

Ivana Bilić Antičević iz Zadra je u govoru istaknula kako Istanbulska konvencija neće zaštititi žrtve nasilja. Također je rekla da je u listopadu 2017. njemački Ustavni sud presudio da Bundestag do kraja 2018. mora donijeti zakon koji omogućuje upis i “trećeg spola” u rodni list.

Odgojiteljica Kristina Bašić iz Splita je rekla kako ne želi da joj HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. "Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju. Ne želim da me vlast prisiljava da ja kao odgajatelj jednog dana preodgajam tuđu djecu," rekla je Bašić.

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić je istaknuo kako su branitelji u Domovinskom ratu "obranili katoličku vjeru i hrvatsku obitelj."

Ovdje kažem dosta ovoj HDZ-ovoj vlasti koja se skriva iza najranjivijih žena i djece da bi svom narodu, svojim biračima, onima koji su im vjerovali - nametala ideologiju u obrazovanju, rušila suverenost i financirala lijevo-liberalne udruge koje stalno lažu o Domovinskom ratu," kazao je Turudić.

U splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi su izvijestili kako je prosvjed na Rivi potekao mirno, bez izgreda. Policija još ne iznosi broj okupljenih na skupu, a za sutra su sazvali izvanrednu konferenciju za novinare.

Organizatori navode kako se na Rivi okupilo oko 70 tisuća građana.

Prvi govornik, predsjednik splitsko-dalmatinske udruge logoraša Ivan Turudić rekao je da je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 1991. bio je zarobljen, a u logoru u Glini zatvoren šest mjeseci. Zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio se za Domovinu pa se pita "tko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje". Kako je rekao Turudić, oni su nas svojom žrtvom zadužili da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo, pa tako i od "GREVIA", koji se nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore".

Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suho zlato za državu i narod živo blato", portret Andreja Plenkovića s natpisom "Obmana","Nećemo Istanbulsku konvenciju u Hrvatskoj", "Zaštitite obitelj" ,"Isus Krist više od IK" i drugi.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić i predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo.

(Hina)