Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović objavio je u srijedu na konferenciji za novinare da njegova stranka zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, što znači da će uskratiti potporu potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić pri glasovanju o prijedlogu opoziva.

Usto, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak i savjetnik u Ministarstvu kulture Ladislav Ilčić, obojica iz Hrasta, napustit će svoje pozicije. To će učiniti kako bi potvrdili svoju vjerodostojnost, poručio je Zekanović.

Iako nije član, ali ima potporu Hrasta, doznaje se da bi ostavku mogao podnijeti i Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja koji je do neki dan kotirao kao premijerov kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, no zbog protivljenja HNS-a ipak nije preuzeo ERS.

Zekanović je poručio da u politici i životu postoje "crvene crte koje se ne mogu prijeći", a za Hrast je to činjenica da je HDZ kao demokršćanska stranka s ratifikacijom Istanbulske konvencije napravio odmak u liberalizam i lijevi centar.

HDZ i SDP o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Crkvi, kazao je, a njemu kao demokršćanu stav Crkve je važan. To je pokazao i "vox populi" na nedavnom prosvjedu u Zagrebu, a očekuje isto na prosvjedu u četvrtak u Splitu.

Govoreći o dužnosnicima Hrasta koji su još u vlasti, Zekanović je istaknuo kako "fotelje nisu bitne i da će pokazati hrvatskom narodu da postoje političari za koje se može jamčiti što će napraviti".

HDZ je prozvao za nevjerodostojnost, tvrdeći da u njihovu predizbornom programu nije bilo ratifikacije Istanbulske konvencije što mu je, kaže, potvrdila i Ivana Maletić, koja je pisala program.

Na pitanje hoće li kao vjerodostojan političar vratiti mandat HDZ-u, na čijoj je listi ušao u Sabor, Zekanović je odgovorio da je pravo pitanje hoće li HDZ-ovci vratiti svoje mandate.

Poručio je da Hrastovci pokazuju da se odriču beneficija, no nije odgovorio na pitanje čega se on odriče ako i dalje ostaje saborskim zastupnikom.

Vladajuća većina odlaskom Zekanovića sada broji 77 zastupnika, tek jednog više od minimuma.

Ilčić daje ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, stranke koja je u srijedu objavila da zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, potvrdio je da daje ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture.

"Da, naravno, to se samo po sebi podrazumijeva. Hrast i ja osobno smo više puta pokazali da su nama stavovi u politici najvažniji i da su oni mjerilo naših ponašanja, a ne bilo kakve fotelje", kazao je Ilčić na upit Hine podnosi li ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture, kao što je to najavio saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, objavljujući da ta stranka napušta vladajuću koaliciju.

Ilčić je podsjetio na svoju raniju ostavku na mjesto posebnog savjetnika tadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, istaknuvši da je sada ponovno daje jer smatra da jedino principijelna politika može donijeti dobrobit za Hrvatsku.

"HDZ je usvajanjem Istanbulske konvencije skrenuo oštro u lijevo i odmaknuo se od demokršćanstva i velikog broja svojih birača. Hrast to ne želi. Pokazali smo spremnost za suradnju, nismo bili isključivi, međutim, postoji linija ispod koje ne možemo ići i zato smo izašli iz koalicije", kazao je Ilčić.

Poručio je da je to što će "neki tzv. demokršćani iz vladajuće većine" glasati protiv Istanbulske irelevantno, jer će ratifikacija ionako proći zahvaljujući glasovima oporbe.

"Tražimo u koaliciji još dva stvarna demokršćana, kojima je demokršćanstvo važnije od stranačke budućnosti. Ako se nađu još dvojica koja će reći isto što i Zekanović - da neće podržavati vladu u slučaju ratifikacije Istanbulske konvencije, onda će vladajuća većina nestati jer će pasti sa 78 na 75 zastupnika. I onda će premijer Andrej Plenković morati razmišljati je li mu važnija ratifikacija Istanbulske konvencije ili Vlada", kazao je Ilčić, izrazivši uvjerenje da će se premijer u tom slučaju odlučiti za Vladu.

"Maske padaju, vidi se tko je što", dodao je.

(Hina)