Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak da će saborska sjednica u srijedu početi Aktualnim prijepodnevom nakon čega će biti rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a u četvrtak će se raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Jandroković je novinarima na Trgu sv. Marka, nakon redovitog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, najavio da će saborska sjednica u srijedu početi Aktualnim prijepodnevom nakon čega će biti rasprava o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilju u obitelji, a u četvrtak će se raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Nije želio iznijeti detalje sastanka s premijerom Plenkovićem uoči nastavka sjednice Sabora rekavši kako se radi o internim razgovorima.

O Stieru kada za to dođe vrijeme, a neće proći dugo vremena

Upitan može li Davor Ivo Stier ostati na mjestu političkog tajnika HDZ-a nakon sukoba s Plenkovićem kratko je odgovorio: O tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme, a neće proći dugo vremena.

Jandroković, koji je i glavni tajnik HDZ-a, dodao je da će o tome razgovarati unutar stranke. Smatra kakoje ta situacija drugačija od onih koje su imali jer se povela javna rasprava, čule su se dosta teške riječi, uvredljive za one o kojima je govorio Stier.

"Ne znam na koga je mislio i bilo bi dobro da on to objasni, s obzirom na to što je kazao je vrlo neugodno za one o kojima je govorio. Pa bi bilo dobro da on objasni o čemu je u stvari govorio i zašto je to tako kazao", poručio je.

Jandroković smatra i da bi bilo dobro da Stier tom prilikom objasni je li tada mislio na nekoga u ili izvan HDZ-a, jer, kazao je, govoriti nekome da ucjenjuje nekoga iz hijerarhije Crkve je "poprilično neugodno i zaslužuje objašnjenje". Navodeći kako ne zna nikoga u HDZ-u tko se pronašao u tim Stierovim rječima ponovio je kako bi bilo dobro da se javno čuje o kome se radi.

Na pitanje je li upitna pozicija međunarodnog tajnika stranke Mire Kovača, koji se također protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, odgovorio je da je i sam Plenković rekao kako se tu ne radi o penaliziranju već o načelima da bi svi zajedno trebali braniti politiku stranke.

Podsjetio je i da su potporu ratifikaciji te konvencije i politici vrha stranke i predsjednika HDZ-a već dali stranačko Predsjedništvo, 21 županijski odbor te nekoliko zajednica HDZ-a.

"Očekujemo da svi, u situaciji kada je HDZ napadnut od političkih protivnika, brane politiku stranke", rekao je.

Upitan kako komentira pad rejtinga stranke po posljednjim istraživanjuma Cro Demoskopa, Jandroković je rekao kako, s obzirom na posljednje događaje (Istanbulska konvencija, zagađenje vode u Slavonskom Brodu i slično), to je rezultat svega toga.

Na pitanje hoće li zastupnici HDZ-a prilikom glasanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije moći glasati po savjesti odgovorio je kako će o tome odlučiti u idućim danima.

Vezano uz izbor voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, Jandroković je kazao kako očekuje da će se danas ili u idućim danima "sve to raščistiti" i da će koalicija nastaviti uspješno raditi. Upitan hoće li Radovan Fuchs biti voditelj ERS-a odgovorio je kako će o tome odlučiti Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

(Hina)