Na području Kosinja u Općini Perušić proglašeno je u nedjelju, 18. ožujka izvanredno stanje obrane od poplava.

Tu je odluku donio ličko-senjski župan Darko Milinović u svojstvu zapovjednika županisjkog Stožera Civilne zaštite i stavio stožere Županije i Općine Perušić u stupanj visoke pripravnosti. To znači, kako piše u Odluci, da operativne snage sustava Civilne zaštite trebaju poduzeti "sve operativne i logističke mjere za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja".

Izvanredno stanje odnosi se na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka,

U odlici također stoji da je vodostaj rijeke Like na mjerodavnom vodomjeru Selište u nedjelju bio 494 centimetra s tendencijom porasta. Izvanredno stanje obrane od poplava na tome području proglašava se kad vodostaj Like na premaši 489 centimetara.

U subotu je župan prema svojim ovlastima najavio i proglašavanje stanja elementarne nepogode za taj dio Općine Perušić, a općinski Stožer Civilne zaštite je izvjestio da je trideset kuća u Kosinjskoj dolini poplavljeno, da pet naselja nema struju, te da su čamci jedina veza s ukupno oko 600 stanovnika do čijih kuća su nekoliko dana poplavljene ceste, a od danas i Kosinjski most.

(Hina)