Potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ustvrdila je u subotu da ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio Programa HDZ-a niti izborno obećanje, kako se to ističe u pojedinim medijima.

"Kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016. osjećam se pozvanom objasniti da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio Programa niti je bila izborno obećanje kako se u pojedinim medijima ističe", objavila je Maletić na svom facebook profilu.

Navodi da se na 94. strani Programa HDZ-a nalazi paragraf na koji se pojedinci pozivaju i koji glasi: "Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Maletić naglašava kako ratifikacija Istanbulske konvencije nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato jer je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme. "Međutim, zbog sporne rodne ideologije koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak, a to je ratifikacija, nije naveden", ističe Maletić.

Ističe kako je tada, kao i sada, uz definiciju roda u članku 3b., sporna bila i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno: "Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama 'muško' ili 'žensko'…“.

Maletić ocjenjuje da je iz te točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno da Konvencija definiciju roda uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku da se rod bira i nije u skladu sa spolom:

"Jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije", ističe Maletić.

Plenković: Nema potrebe za referendumom unutar HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

"Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK)", odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u.

Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv:"

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacija pojasniti bit konvencije.

"Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru a ne stoje", istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

Dodao je kako nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

"To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala", naglasio je Plenković.

Rekao je i kako mu se čini da postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO", dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

"U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava," kazao je Plenković.

Što se tiče samo pojma "roda" ili "rodnog identiteta", podsjetio je, on postoji u našem sustavu veće desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska."

Plenković je u sklopu današnjeg posjeta Pelješcu i Stonu posjetio tradicionalnu manifestaciju "Dani malostonske kamenice."

Javni poziv vodstvu Hrvatske demokratske zajednice da odustane od Istanbulske konvencije

Javni poziv vodstvu Hrvatske demokratske zajednice "na poštovanje volje hrvatskih građana i članova HDZ-a" te da, kako se kaže, "odustane od nepotrebnog prisiljavanja na potvrđivanje Istanbulske konvencije" uputila je u subotu skupina istaknutih članova HDZ-a i bivših dužnosnika.

Potpisnici ovoga teksta u jednom su se trenutku hrvatske povijesti odazvali pozivu dr. Franje Tuđmana i stvorili Hrvatsku demokratsku zajednicu kao pokret i stranku posvećenu uspostavi samostalne države, obrani nacionalnih interesa te identitetu i samosvojnosti hrvatskoga naroda, kaže se u pozivu i dodaje da je HDZ tada "artikulirao i provodio političku volju velike većine Hrvatica i Hrvata, stvaran na vrijednostima koje spajaju a ne razjedinjuju".

Danas smo svjedoci pokušaja da se tvrdoglavo, štetno i nepotrebno prisiljava članstvo HDZ-a, kao i građane u cjelini, na prihvaćanje Istanbulske konvencije koja u nekim odredbama nameće društvu ideje protivne naravi, prirodnim zakonima i zdravom razumu, kaže se u pozivu.

Držimo također da se na taj način odvlači pozornost s krupnih pitanja unutarnje i vanjske politike, zanemaruje obračun s megastrukturom duboke države, demografskim problemom i rješavanjem statusa hrvatskoga naroda u BiH, kaže se u tekstu dostavljenom Hinu i poziva aktualno vodstvo HDZ-a da "ne iskrivljuje i ne iznevjeruje prirodu i svrhu Hrvatske demokratske zajednice kao političkog oslonca najvećega dijela hrvatskoga naroda".

U potpisu se ističe da su "suglasni": Zdenka Babić Petričević, Ante Beljo, Zdravko Gavran, Hrvoje Hitrec, Perica Jurič, Jure Ivančić, Neven Jurica, Nediljko Matić, Milan Kovač, Božo Medić, Stjepan Tuđman, Ivanka Zorić i Miljenko Žagar. (Hina)