Bio je svojevrsna atrakcija sedamdesetih godina u vrijeme stvaranja nove turističke scene na zapadnoj obali Istre kad je 1971. godine, ondašnji Urbanistički institut Hrvatske izradio Urbanistički plan prostornog uređenja i turističke izgradnje, a nakon kojeg je 1972.-73. godine napravljen i urbanističko-arhitektonski projekt naselja Červar Porat u blizini Poreča.

U sklopu prvog stambeno-turističkog naselja projektanti su u Červar Portu uz marinu i vezove za nautičare našli prostor i za apart hotel 'Marina' koji je u funkciji turizma bio do Domovinskog rata kada je kao i Červar Porat postao dom za brojne prognanike i izbjeglice.

Iseljenjem stradalnika Domovinskog rata iz 'Marine' vlasnici, hotelska kompanija 'Plava laguna' iz Poreča, prije dvadesetak godina nije našla računa da obnovi hotel i stavi ga u funkciju pa se tijekom proteka dva desetljeća 'Marina' pretvorila u ruinu pružajući 'krov nad glavom' zmijama štakorima, miševima, kojima su često društvo radili i ovisnici 'raznih vrsta'.

Zahtjev za pronalaženje rješenja napuštene zgrade hotela 'Marina' u Červar Portu, koja se prostire na oko 6.000 četvornih metara i koji je u zlatno doba poslovanja imao 700 postelja, pokrenuo je Đuro Benko iz Červar Porta, koji je u suradnji s Mjesnim odborom organizirao peticiju koju je u mjesecu kolovozu prošle godine potpisalo 1.314 vlasnika stanova i kuća u Červar Portu.

Odluku vlasnika hotela, hotelske kompanije 'Plava Laguna' stanovnici Červar Porta očekivali su s nestrpljenjem nadajući se da će pitanje o sudbini ruine hotela 'Marina' biti skoro i doneseno.

- Počelo je rušenje hotela, rekla nam je danas glasnogovornica 'Plave Lagune' Eva De Zan Prusina.

- Nadamo se da će prostor biti očišćen i uređen do Uskrsa, rekla je De Zan Prusina naglasivši da će po rušenju objekta teren biti poravnat, ozelenjen i da će biti novi prostor u kojem će turisti i stanovnici Červar Porta moći uživati.

Na mjestu rušenja zgrade bivšeg hotela zatekli smo i gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića koji je izrazio zadovoljstvo da se počelo s rušenjem 'Marine'.

Zajednička je to akcija Grada, MO Červar Porat i privatne inicijative stanovnika naselja, rekao je Peršurić naglasivši i zahvalu 'Plavoj Laguni', vlasniku hotela, kojeg iz prostora uklanja o vlastitom trošku.

Vjerujem da će za mjesec dana ovaj prostor imati potpuno drugi izgled, budući je Poreč sa svojim naseljima turistička destinacija koja gostima ne može za odmor nuditi ruinu zgrade starije od 20 godina.

Kako nam je rekao Peršurić, on nema saznanja da bi Plava Laguna u doglednih par godina na tom zemljištu,počela s gradnjom novog hotela.  (DM)