Načelnik Medulina Goran Buić najavio je danas konferenciju 'GREENFIELD INVESTICIJE: Kako snovi postaju stvarnost', koja će se 16. i 17. ožujka 2018. godine održati u Medulinu, u hotelu Park Plaza Belvedere.

Organizatori konferencije su poslovni tjednik Lider i Centar za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU), dok je Općina Medulin partner konferencije. Cilj konferencije je prikaz uloge greenfield ulaganja u razvoju hrvatskoga gospodarstva te prijedlog rješenja kako prevladati zapreke i potaknuti novi investicijski ciklus. Također želi se potaknuti izgradnja mostova između svih relevantnih činitelja, unapređenje institucijskog okvira i poticanje dijaloga kako bi se prevladali problemi i izgradile odgovarajuće strateške smjernice.

- Jako mi je drago da smo drugu godinu za redom domaćini ove izuzetno bitne konferencije za hrvatsko gospodarstvo, ističe Buić, te navodi da će se na konferenciji tražiti rješenja kako olakšati greenfield investicije u interesu investitora i lokalne zajednice te kako povezati sve čimbenike - investitora, lokalne zajednice, državnu razinu te akademske zajednice.

Među brojnim istaknutim sudionicima na konferenciji sudjeluju Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH, Tomislav Boban, državni tajnik Ministarstva državne imovine Valter Flego, istarski župan, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, Goran Buić, načelnik Općine Medulin, Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara, Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice, Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, konzultant Davor Štern i mnogi drugi.

Upravo ova konferencija u dva će dana okupiti i povezati veliki broj pripadnika četiri „stupa“ hrvatskog gospodarstva potrebna za realizaciju greenfield investicija, a riječ je o predstavnicima najviše državne razine, lokalne zajednice, gospodarstvenika i akademske zajednice, koji će kroz nekoliko panel diskusija i različitih izlaganja po završetku konferencije biti u mogućnosti dati ocjenu trenutne greenfield klime u Hrvatskoj te kroz „Medulinske preporuke“ detektirati prepreke i predložiti potencijalna rješenja i aktivnosti kao i dati preporuke na koji način ubrzati sam proces Greenfield investicija.

Svoj će doprinos konferenciji kroz izlaganje dati i načelnik Općine Medulin, Goran Buić, kroz prezentaciju „Medulinske preporuke – jedna godina poslije. Što je pokrenuto, a što napravljeno“ te kroz sudjelovanje na panelu „Kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinicama lokalne samouprave“.

U Općini Medulin se već provode brownfield investicije, a trenutno se provodi 10 milijuna eura vrijedna brownfield investicija Arena Hospitality Group-a u Pomeru, a Općina Medulin planira i greenfield investiciju na Campanožu.

- Arena Hospitality Group u Pomeru provodi brownfield investiciju vrijednu 10 milijuna eura uređenjem bivšeg autokampa Pomer u tzv. „Glamping“ luksuzni kamp, koji će već ovoga ljeta u Pomer dovesti turiste veće platežne moći. Aquapark Campanož je greenfield investicija , a projekt je došao do konačnog rješenja, obzirom da je zemljište u fazi procjene od strane Ministarstva državne imovine, a očekujemo brzo raspisivanje natječaja. Ima puno zainteresiranih investitora, a projektom će se produžiti turistička sezona, poboljšati van pansionski sadržaj te povećati broj noćenja izjavio je načelnik Buić.

Konferencija će okupiti brojne stručnjake, ministre, župane, gradonačelnike, načelnike, predstavnike respektabilnih hrvatskih i inozemnih institucija, bankare, menadžere i poduzetnike, kao i druge predstavnike velikih investitora koji su uspješno realizirali ili planiraju realizaciju svojih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Ova konferencija svakako će poduzetnicima pokazati smjer kojim se može ulagati, a Vladi prijedlog kako gospodarstvenicima to olakšati, priopćili su iz Medulina. (iPress)