Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak navečer da će nastaviti s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, iako je nekoliko članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća imalo drugačiji stav.

"Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikom većinom prihvaćen, a bilo je nekoliko kolega koji su imali drugačiji stav. To je normalna procedura u okviru HDZ-a i svi oni su i dalje članovi stranke. Nema nekih dramatičnih turbulencija, ali se oko nekih osjetljivih pitanja možda razlikujemo u pristupu", istaknuo je Plenković nakon četverosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je jedna od tema bila i Istanbulska konvencija.

Najavio je i kako će pojačati i komunikaciju prema javnosti o stvarnom sadržaju te konvencije, te će o tome razgovarati sa svojim koalicijskim partnerima i drugim parlamentarnim strankama kako bi što više zastupnika stalo iza nje.

Nisam čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi bio problematičan

Plenković je rekao i da kod članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koji su suzdržani oko konvencije ili joj se protive, nije u sadržajnom smislu čuo niti jedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi im, kada se to u miru prouči, mogao biti problematičan.

Istaknuo je i da se, kada se ona temeljito raspravi te uz određenu interpretativnu izjavu i pojašnjenja zakonskog prijedloga, mogu amortizirati sva otvorena pitanja koja su u javnoj raspravi.

Izrazivši zadovoljstvo stranačkim sastankom, Plenković je kazao kako je zajedno s ministricom Nadom Murganić članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća objasnio cijeli proces koji je trajao zadnjih desetak godina uz tu konvenciju.

Također, naglasio je, većini članova tih visokih stranačkih tijela otklonili su neke nedoumice i strahove "koji se ponajviše u javnosti i kod jednog dijela aktivista gledaju iz tzv. rodne ideologije kao svojevrsne opasnosti koju krije ova konvencija".

Preuzimanje Istanbulske konvencije ne znači priznanje istospolnih brakova

Plenković je rekao i da preuzimanje u hrvatski pravni poredak Istanbulske konvencije ne znači bilo kakvu pravnu obavezu, npr. priznanja istospolnih brakova.

Na novinarski upit kako komentira otvoreno pismo političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera u kojem se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, odgovorio je kako Stier ima pravo izraziti svoj stav. "To sam naslutio i prije nekoliko dana u jednom intervjuu. Što se tiče tona pojedinih formulacija, nisam siguran da su najbolje pogođene. Prijatelji smo i znamo se dugo, nije to neka velika drama", rekao je.

(Hina)