SDP-ova 7. izvještajno-tematska konvencija u subotu je uvjerljivom većinom glasova, uz šest protiv od oko tisuću delegata, prihvatila novi stranački program nazvan "Za dobro društvo".

Ključna odrednica programa je, naglasio je njegov glavni autor Davorko Vidović, "okrenutost prema budućnosti". Dosadašnji program napisan je 1996. godine, a svijet i Hrvatska, ali i SDP, od tada su se prilično promijenili, rekao je.

"Ne bojimo se budućnosti, želimo joj ići u susret, misao je koja nas je vodila u izradi programa kojim građanima nudimo bolju i progresivniju budućnost", rekao je Vidović, dodavši kako su pri njegovu pisanju htjeli izbjeći neproduktivne rasprave o prošlosti koje dijele društvo. Ocijenio je i da program pokazuje hrabrost da se izađe iz stanja sukoba koji zemlju pritišću, kako bi se mogao napraviti korak naprijed.

"Nakon 27 godina fascinacije državom, zaboravili smo na društvo, a Hrvatska je postala zemlja suvišnih ljudi", kazao je Vidović. Ljudi su u njoj postali teret, a fokus novog programa okreće se upravo prema ljudima i dobrom društvu, rekao je.

Naglasio je da SDP u novom programu posebno ističe socijalno investiranje koje podrazumijeva da obrazovanje djece nije trošak nego investicija u budućnost. Ustvrdio je i da je situacija na tržištu rada "sve prekarnija" zbog čega SDP inzistira na ulaganju u ljude, od djece u vrtiću do starijih, i fokus stavlja na cjeloživotno učenje.

Vidović smatra kako program predviđa i promjene u zapuštenim institucijama koje su doživjele kolaps, zbog čega je potreban učiniti značajan iskorak u sustavu upravljanja društvom i ponuditi radikalno drugačije lice politike. Kritizirao je i stranke, pa i SDP, zbog zauzetosti sobom zbog čega su postale klijentelističke i same sebi svrha.

U raspravi o novom programu sudjelovalo je 40-ak delegata od kojih je dio bio prilično kritičan.

Mirando Mrsić istaknuo je da je SDP "unatoč tome što imamo "Vladu Andreja Neodlučnog", ostao "na 20 posto". Da su danas izbori, 20 posto naših glasova otišlo bi Živom zidu, a deset posto Mostu, ocijenio je Mrsić. "Umjesto da se borimo da budemo prvi, danas se borimo da ne budemo treći", ustvrdio je Mrsić. Dodao je da si SDP-ovci moraju priznati da ih je obuzela apatija i neodlučnost, a stranka se nije nametnula kao zaštitnik građana te da su programom jasno trebali reći da im je čovjek iznad profita.

"Pamte nas po selfijima i satiri, a jesmo li ponudili rješenje u zadnjih godinu dana", zapitao je, na što je iz dvorane pristiglo i nekoliko uzvika nezadovoljstva. "Nemamo više vremena za eksperimente i greške, dajte, osvijestimo se", pozvao je Mrsić članstvo.

Uzvratio mu je delegat iz Slavonije Željko Macanić prekorivši ga: "Mirando, ovo što ti govoriš nije poticaj, ni tvoj dio vezan za radnike nije bio dobar pa smo ga istrpjeli".

Dio govornika pozivao je na prekid unutarstranačkih svađa i stranačko jedinstvo. Međutim, kritičan je bio i Peđa Grbin koji je istaknuo: "Danas imamo Vladu koja je najgora u povijesti, neki dan je dobila najveću pljusku iz Bruxellesa, a SDP, unatoč tome, nije prepoznat kao alternativa". Po njemu, razlog tomu je što građanima nisu dali ideje i sadržaj.

Autorima programa je zamjerio što su najvažniji dokument stranke iskoristili za obračun s onima s kojima se ne slažu jer se potezi prijašnje SDP-ove Vlade u njemu nazivaju demagogijom. Zaključio je da predstavljeni program može biti tek podloga za izradu novih politika, s čime SDP već sutra mora početi. U suprotnom, ocijenio je, SDP-ov zaostatak za HDZ-om ostat će isti, a program mrtvo slovo na papiru.

Gordan Maras je istaknuo da se SDP moram mijenjati na bolje jer Hrvatsku može spasiti jedino bolji SDP, koji mora vratiti građane u fokus."Plenkovića može spasiti jedino ako mi ne budemo bolji, dok Hrvatsku može spasiti samo SDP", poručio je.

Bernardić: Sve je na nama  

Na Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a pod sloganom "Sve je na nama" u subotu predsjednik stranke Davor Bernardić u uvodnom govoru rekao je da "SDP danas otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj", dodavši kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinu radu.

Na 7. Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP okupilo se oko tisuću stranačkih izaslanika.

"Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude", rekao je Bernardić.

SDP će se sada, najavio je, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada "jednakost za sve", pri čemu je, kaže Bernardić, prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti.

"Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma. Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo", kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako je na njima da "vode društvo".

"Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost - sve je na nama", naglasio je Bernardić.

"Možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe", rekao je, napomenuvši da je iza njih "burnih godinu dana, puna izazova, teških odluka i odricanja".

"Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku", kazao je Bernardić.

Programom "Za dobro društvo", rekao je, SDP želi vratiti nadu u bolju Hrvatsku, napomenuvši da žele pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude. Komentirajući stanje u društvu i gospodarstvu, Bernardić je kazao kako je Hrvatska nekada po svim pokazateljima bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

Posebno se osvrnuo na problem korupcije, rekavši dao ona izjeda hrvatsko društvo te da je "zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo", zbog čega je nužno mijenjati zakone, ali i navike ljudi.

Smatra da se pomak ka konkurentnosti i transparentnosti te efikasna borba protiv korupcije može ostvariti digitalizacijom društva, što će rezultirati i većom konkurentnošću i otvaranjem prilika za nove investicije.

Ocijenio je da investicije zasnovane na znanju, istraživanju i razvoju, investicije u promet, energetiku i turizam mogu donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu te se založio za podizanje turizma na višu razinu putem smanjenja PDV-a koji je za turizam u Hrvatskoj, najviši u Europi.

SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju

Bernardić je naveo i probleme u energetskom sektoru, rekavši kako su INA, Janaf, Plinacro, HEP, Petrokemija, LNG, "poluge razvoja koje zasad ne koristimo". Kazao je i da SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija nego smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

Smatra kako SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.

"Sanjamo budućnost u kojoj mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: 'Hej, ja sam iz Hrvatske!'", citirao je poznate Račanove riječi.

Bernardić je rekao i da je iznimno ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što se vidi u novom Statutu stranke, koji donosi 50 posto žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice, probudi se

Delegate SDP-ove 7. izvještajno-tematske konvencije koja se održava pod sloganom "Sve je na nama" pozdravili su brojni gosti iz partnerskih političkih stranaka, iz Hrvatske i inozemstva, predstavnici diplomatskog zbora, sindikata i udruga civilnog društva, među ostalima predsjednika HSU-a Silvano Hrelja, koji je SDP-ovcima rekao da su sada uspavana ljepotica i pozvao ih da se probude.

"Imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa uspavana ljepotica", rekao je Hrelja i na kraju poruičio: "Trnoružice probudi se, princ neće doći".

"Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere", kazao je SDP-ovcima Hrelja dok je bivšim ministrima poručio da moraju tri puta više raditi nego tada kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti. "Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati, nemate vremena i kontakt s građanima ne možete ostvariti preko Facebooka", savjetovao je SDP-ovce Hrelja.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da živimo u zemlji mitova. "Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan da nam je bolje, a jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak," ocijenila je Mrak Taritaš.

"Mit je i da Hrvatska nema oporbu", istaknula je, dodavši da "Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati, Hrvatska ima oporbu koja govori".

"Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske", zaključila je čelnica GLAS-a.

Osim predstavnika partnera s kojima su potpisali Deklaraciju o dobrom društvu (HSS, HSU, Hrvatski laburisti i Naprijed Hrvatska) i drugih stranaka s kojima SDP surađuje, gosti Konvencije bili su i članovi vladajuće većine poput potpredsjednika Sabora Furija Radina i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Među brojnim gostima iz diplomatskog zbora, najveći pljesak oko tisuću delegata Konvencije dobili su veleposlanik Rusije Anvar Azimov i Kine Hu Zhaoming.

(Hina)