Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja ustvrdila je u petak kako politika snosi najveću odgovornost za neprovođenje reformi te da sadašnja Vlada koja ima šansu provesti ono što su prethodne propustile.

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da Vlada kroz tri područja nastavlja raditi na osnaživanju gospodarskog rasta, i to kroz poboljšanje uvjeta poslovanja, jačanje djelotvornosti institucija i jačanje investicijskog potencijala.

Otvarajući konferenciju "Bolji propisi kao dio reformske agende", Plenković je kazao kako Vlada radi na smanjivanju troškova poslovanja i poboljšanja poslovne klime. Ustvrdio je da je država je prije svega servis građanima i poduzećima, i on treba biti što kvalitetniji, i u tom pogledu je kvaliteta propisa ključna.

"No, promjene i reforme o kojima danas govorimo tek su jedan dio mjera koje Vlada poduzima kako bi postigla svoj najvažniji cilj. To je stabilan i dugotrajan gospodarski rast koji je jedini stvarni izvor stabilnog i dugotrajnog povećanja plaća i povećanja životnog standarda. Želimo graditi takvo društvo u kojem će naši sugrađani, a osobito mladi, imati iste mogućnosti kao što imaju u razvijenijim članicama Europske unije, kako bi ostajali u domovini, ovdje mogli raditi i dostojno živjeti od svog rada te zasnivati obitelj", rekao je premijer.

Istaknuo je tri područja kroz koja Vlada nastavlja raditi na osnaživanju i ubrzavanju gospodarskog rasta: poboljšanje uvjeta poslovanja, jačanje djelotvornosti institucija i jačanje investicijskog potencijala.

Tijekom prošle godine, kazao je, provedene su brojne mjere iz prvog akcijskog plana za administrativno rasterećenje. "Kroz drugi akcijski plan, koji smo usvojili jučer, nastavljamo s tim sustavnim pristupom smanjivanja troškova poslovanja", kazao je.

Novim akcijskim planom za rasterećenje gospodarstva za 2018. administrativno opterećenje poduzetnika smanjit će se za još oko 625 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno za 12 posto.

Plenković je podsjetio i da je lanjska porezna reforma pridonijela povećanju neto plaća i većoj kupovnoj moći značajnog broja građana te da poduzetnici njezine pune efekte osjećaju upravo ovih dana, kojima porez na dobit sada iznosi 18 posto, a malima 12 posto.

Radi se, kazao je, i na poboljšanju poslovne klime kako bi se potaknule investicije, pa je tako u saborskoj proceduri zakon o strateškim investicijskim projektima, dok Zakon o državnoj potpori za znanstveno istraživačke projekte u gospodarstvu donosi poreznu olakšicu za poduzetnike koji provode znanstveno istraživačke aktivnosti s ciljem stvaranja novih proizvoda ili inoviranja postojećih.

Pri kraju je i izrada zakona o državnom inspektoratu, koji će Vlada uskoro uputiti u saborsku proceduru i koji donosi objedinjivanje inspekcijskih službi u jedno tijelo, čime će se osigurati njihova bolja koordiniranost, najavio je Plenković.

Istaknuo je da će zadaća državnog inspektorata također biti da u svom radu djeluje i preventivno, odnosno da izdaje i preporuke i upozorenja. Rekao je i da je se radi na daljnjem razvoju servisa e-Građani i e-Poslovanje.

Na području jačanja učinkovitosti institucija radi osiguranja brže i jeftinije usluge građanima i poduzetnicima, fokus Vlade je na povećanju djelotvornosti pravosuđa i državne administracije. Podsjetio je da je Vlada jučer uputila prijedlog zakona o probaciji u Sabor te da se uskoro ide s prijedlogom da se olakša situacija blokiranih.

Kazao je i da će danas popodne Vlada imati sastanak oko Nacionalnog programa reformi za 2018. godinu.

Kako je istaknuo, reformski napori Vlade omeđeni su ne samo nacionalnim programom reformi nego i prigodom koja se događa jednom u desetljeću, a to je da nakon izbora Vlada ima na raspolaganju dvije godine prostora u kojem se može fokusirati na sve ono što se inače u predizbornim vremena miče s liste prioriteta.

"Vjerujem da ćemo u ovoj godini učiniti kvalitetne iskorake, a da će nam i ova današnja konferencija pomoći da osluhnemo htijenja i očekivanja poslovne zajednice, sindikata, svih građana, a posebice onih, bilo domaćih ili stranih, koji odluče izabrati Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele ulagati i realizirati svoje poslovne planove", zaključio je premijer.

Brojni politički akteri "pjevaju novu pjesmicu" oko LNG terminala

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da neki politički akteri, prije svega SDP i Most "pjevaju novu pjesmicu" kada je riječ o projektu LNG terminala na Krku, poručivši da se kao država i društvo moramo odlučiti želimo li takvim strateškim energetskim projektima staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto na karti Europe.

Na pitanje novinara ide li se u realizaciju projekta LNG terminala na Krku, oko kojeg su u posljednje vrijeme učestali prosvjedi, Plenković je kazao da vidi da brojni politički akteri koji su prije samo nekoliko godina "pjevali sasvim drugu pjesmu" kada je riječ o plutajućem terminalu za ukapljeni plin, sada, po njemu, iz oportunističkih i populističkih ciljeva "pjevaju neku novu pjesmicu".

Na pitanje na koga točno misli, Plenković je odgovorio na SDP.

"Pogledajte što je govorio SDP, što je govorio Most u krajnjoj liniji. Dok je Most bio u Vladi mislim da smo se zajedno hvalili činjenicom da smo dobili više od 100 milijuna eura od Europske komisije za taj projekt. Dakle, po meni je tu stvar poprilično jednostavna", izjavio je Plenković novinarima na rubu konferencije "Bolji propisi kao dio reformske agende".

Poručio je da se kao država i društvo moramo odlučiti hoćemo li poticati i gajiti one koji su antieuropski, antiinvesticijski i antirazvojni, ili ćemo se organizirati kao društvo koje velikim investicijskim projektima od strateškog značaja u energetskom sektoru, koji je jedan od ključnih sektora svih političkih, gospodarskih, financijskih i geostrateških odnosa, želimo staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto takve karte Europe.

"Mislim da je to dilema te da se svi politički akteri, bili oni nacionalni, županijski ili lokalni, moraju dobro zamisliti imaju li neki od njih neke druge interese tu. To je sada pitanje možda za neki simpozij", ustvrdio je Plenković.

Podsjetio je i na jučerašnju odluku povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš tog projekta, koje je s 14 glasova 'za' i dva 'protiv' odlučilo da je projekt prihvatljiv za okoliš.

"Prema tome, ja ću nastojati razdijeliti politikanstvo od ozbiljnog, i inače", poručio je Plenković.

(Hina)