Izgradnja nove zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče, odjela za smještaj sedamdesetak osuđenih na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela u neubrojivom stanju, bit će završena do 30. travnja, potvrdio je ravnatelj Vrapča Vlado Jukić.

Nakon završetka građevinskih radova, slijedi opremanje novog odjela i njegovo otvaranje najesen, kazao je Jukić Hini, ističući da nova zgrada psihijatrijske forenzike zadovoljava sve prostorne, a posebno sigurnosne uvjete za smještaj i liječenje za društvo opasnih forenzičkih pacijenata.

"Zgrada ukupne površine od oko 5200 četvornih metara predviđena je za smještaj i liječenje sedamdeset pacijenata u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Predviđen je visoki stupanj zaštite, svi forenzički pacijenti imat će elektronsku narukvicu, a novi odjel u kompleksu bolnice Vrapče bit će ograđen velikim betonskim zidom sa željeznom ogradom visine pet metara te će sve, osim soba i kupaonica pacijenata, biti pod video nadzorom", ističe Jukić. Naglasio je i da će se alarm oglasiti u svakom slučaju udaljavanja pacijenta iz novog odjela bolnice.

Minimalna mogućnost bijega

Kazao je i da je nova zgrada projektirana po najboljim svjetskim standardima za smještaj i liječenje forenzičnih pacijenata, ali i s time da se permanetno imalo u vidu njihova potencijalna društvena opasnost. Kako ističe, mogućnost bijega iz novog odjela je minimalna.

"Mogućnost i organizacija bijega visikorizičnih pacijenata iz novog odjela je minimalna - gotovo nevjerojatna. Za nekog našeg prosječnog pacijenta to bi bilo teško izvedivo - morao bi biti Hannibal Lecter ili 'mudrac' koji je pobjegao iz Alcatraza", ističe Jukić. Dodaje kako je trenutno u neodgovarajućim uvjetima postojeće "forenzike" smješteno više od šezdeset pacijenata od kojih je gotovo polovica počinila ubojstvo ili pokušaj ubojstva u neubrojivom stanju.

Uvjeti u kojima su sada smješteni ti forenzički pacijenti potpuno su neodgovaraući. Primjerice, čak osam ih je u zajedničkoj sobi, a sve bi trebalo biti riješeno preseljenjem u novu ''forenziku'', odnosno u sobe gdje će svaki pacijent ipak moći zadržati dio svoje intime.

Rehabilitacija zahtjeva i "određenu slobodu"

"Hodnici će biti pod video nadzorom, sobe ne. Puno smo razgovarali o tome koliko kontrolirati pacijenta u njegovoj sobi. No, ako želimo nekoga rehabilitirati, moramo mu dati određenu slobodu, barem minimalnu i intimu kada je u sobi. No, jasno je da će tehničari u svakom trenutku moći ući u sobu, kao i da se pacijenti u sobama neće moći zaključati", ističe Jukić.

Prema njegovim riječima, uređenje soba prosječne površine od dvadesetak kvadrata sa sanitarnim čvorom u završnoj je fazi, a novi odnos prema forenzičnim pacijentima riješen je i na simbolički način. Umjesto očekivanih rešetki na prozorima institucija "zatvorenog tipa", sobe "neubrojivih" pacijenata imat će neprobojna stakla na prozorima koje će moći otvarati, ali samo petnaestak centimetara.

Iza zida i sportski tereni

Osim toga, u sklopu novog kompleksa u Vrapču predviđeni su i tereni za sportske aktivnosti pacijenata, naravno iza petmetarskog zida, ali i nove ambulante i napredniji način liječenja kojim će uskoro taj zavod ponovno dobiti status referentnog centra za forenzičku psihijatriju.

"Sama nova zgrada je projektirana tako, a i mi radimo tako da se u njoj provode i istraživanja. Osim istraživanja i liječenja pacijenata radimo i vještačenja. Kada je riječ o forenzičkim vještačenjima, ovdje u Vrapču ona su na svjetskoj razini. Nakon otvorenja novog odjela za par godina moći ćemo se hvaliti jednako dobrim rezultatima kakvim se sada hvale zapadne zemlje. CSI Vrapče – ako želite, može se to reći i tako", kazao je Jukić.

Radovi na zgradi nove forenzike u Vrapču, nakon petnaestak godina priprema, počeli su početkom 2016. Cijeli projekt, vrijedan oko 70 milijuna kuna, najvećim dijelom financira se novcem Europske unije, a Jukić ističe da je to prvi veliki projekt hrvatskog zdravstva financiran na taj način.

(Hina)