U svjetlu najave Mosta nezavisnih lista da će u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je za Hinu istaknuo da "još uvijek vrijedi SDP-ov poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi".

"Nismo tu da kritiziramo radi kritike, nego da nudimo kvalitetna i adekvatna rješenja", kazao je čelnik SDP-a.

"Kao odgovoran političar, vodeći prvenstveno računa o radnicima i dobavljačima Agrokora, pričekao sam da vidim što će reći Andrej Plenković i koji će mu biti potezi. S obzirom na to da nije rekao ni poduzeo ništa smatram da još uvijek vrijedi naš poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi koji smo na istu temu pokrenuli još prije četiri mjeseca", poručio je Bernardić.

"Upravo ova Vlada svojom nesposobnošću i nečinjenjem ugrožava proces restukturiranja Agrokora koji su duboko kontaminirali", ocijenio je. Našu odgovornost pokazat ćemo vrlo brzo i kroz plan za Agrokor, najavio je.

Zadnjih nekoliko dana Bernardić ističe kako ministrica Dalić mora otići iz Vlade jer je izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio njezina produžena ruka, a koji je dao ostavku uslijed afere lex Agrokor i visokih savjetničkih naknada. Čelnik SDP-a je mišljenja kako premijer Plenković stoji "iza legalne pljačke u Hrvatskoj", s obzirom na to da je potvrdio da stoji iza lex Agrokor.

O SDP-ovoj inicijativi za opoziv Vlade raspravljalo se prije tri i pol mjeseca, međutim, nije polučila uspjeh. Za opoziv Vlade glasalo je 59 zastupnika, dok je njezin ostanak podržalo 78 glasova vladajućih.

Pitanje povjerenja članu, predsjedniku ili Vladi u cjelini može se pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja zastupnika, odnosno, na temelju 31 zastupničkog potpisa. Kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red. Od tada teče osmodenvni rok u kojem se Vlada treba očitovati o tome prijedlog dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku od 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova.

Ne prođe li taj prijedlog, zastupnici koji su ga istaknuli ne mogu ga ponoviti unutar šest mjeseci, međutim, to može grupa od drugih 31 zastupnika, što je rješenje kojemu će se oporba prikloniti.

Grmoja odbacio tvrdnje o dogovoru Mosta i SDP-a o zahtjevu za opozivom Dalić

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja odbacio je u petak tvrdnje nekih medija da su se Most i SDP dogovorili oko zahtjeva za opozivom potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

"Nikakvih razgovora još uopće nije bilo", izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare.

Most ne želi ponovno sudjelovati u neozbiljnom pokušaju

Most kao ozbiljna oporba, kaže, mora reagirati na događaje zadnjih dana ali ne želi ponovno sudjelovati u "neozbiljnom pokušaju". Iako to nije rekao, pritom je mislio na neuspjeli pokušaj oporbe iz studenog prošle godine da sruši aktualnu Vladu.

"Mi smo prošli put sjedili u svojim klupama, glasovali o opozivu, neki se nisu pojavili, neki nisu bili u stanju disciplinirati svoje zastupnike, i ako će takav biti i ovaj pokušaj Most u njemu neće sudjelovati, ne želi se na taj način sramotiti", rekao je Grmoja.

Politički tajnik Mosta dodaje kako Martina Dalić nije prioritet djelovanja njegove stranke, ali Most mora reagirati na događaje zadnjih dana oko Agrokora.

Vjeruje da je hrvatskoj javnosti, ali i premijeru, "koji je čovjek svezanih ruku" jasno da, nakon svega, Dalić ne može ostati potpredsjednica Vlade.

Spominje interesne skupine oko nje i poručuje da su "interesi koji su se tu stvorili maligni tumor koji treba hitno odstraniti".

Tko želi svoj politički kapital uložiti u Dalić

Objasnio je i zašto Most drži kako bi bilo dobro pokrenuti opoziv Martine Dalić.

"Most želi vidjeti imenom i prezimenom tko je spreman svoj politički kapital uložiti u Martinu Dalić i kliku oko nje, jesu li to spremni svi zastupnici HDZ-a, svi partneri HDZ-a koji su u vlasti, ali ne preuzimaju odgovornost za Agrokor, poput HNS-a, želimo vidjeti je li to Darinko Kosor", ističe Grmoja.

Apostrofirao je i činjenicu da "neki zastupnici drže presicu ispred Vlade, najavljuju njen opoziv, a dio zastupnika izabran s njihove liste drži vladajuću većinu u Saboru". Imena nije spominjao, no očito je na umu imao Živi zid.

Ustvrdio je i da s Mostove liste nitko Vladi "ne drži ljestve". Jedini zastupnik s naše liste koji nije član Kluba je Vlaho Orepić, a poznavajući ga vjerujem da se to neće dogoditi, dodao je.

"Mi smo tu, i da želimo sada s nekim razgovarati nemamo s kim, u saborskim hodnicima nikoga nisam sreo", odgovorio je na upit o akcijama idućeg tjedna.

Mostove demografske mjere

Hrvatska izumire, nemamo se vremena baviti samo opozivima članova Vlade, rekao je Mostov politički tajnik, navodeći kako se njegova stranka bavi i drugim pitanjima, prije svih demografskim mjerama.

Jedna je da majka prima punu plaću za prvo i drugo dijete, a za blizance i svako slijedeće dijete do njegove treće godine, naveo je Grmoja ističući da se demografske mjere ne mogu izdvajati već je nužno poticati poduzetništvo i zapošljavanje.

Mostov zastupnik Marko Sladoljev izvjestio je kako je u saborsku proceduru poslan prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koji bi omogućio da Registar stvarnih vlasnika tvrtki bude dostupan i građanima, a ne samo Vladinim institucijama.

To je bitno i kod financiranja predizbornih kampanja, nije dobro da tvrtka financira stranku, a da se ne zna njezin vlasnik, objasnio je Sladoljev.

(Hina)