Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Paški most.

Jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra 40-85 km/h; najjači udar vjetra 75-165 km/h, upozorava Meteoalarm.

- Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Mjestimice moguć snježni pokrivač i poledica. Visina snijega 0-5 cm, budzte oprezni zbog snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama, upozorenja su Meteoalarma za Rijeku, Istru i Kvarner koji je dobio i crvenu oznaku zbog jačine vjetra jednako kao i podvelebitski kanal. 

DHMZ za cijelu Hrvatsku prognozira oblačno s oborinama i razmjerno vjetrovito. U unutrašnjosti će padati uglavnom snijeg, najviše u gorskim predjelima uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača. Na Jadranu, pogotovo u južnoj Dalmaciji, kiša, no na sjevernom dijelu te u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice se očekuje i malo susnježice i snijega.

I idućih dana će u unutrašnjosti će puhati većinom umjeren sjeveroistočni vjetar, ponegdje s jakim udarima, osobito u gorju. Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, a na jugu zemlje jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura na kopnu između -2 i 3, na Jadranu uglavnom od 6 do 11 °C.

Sve hladnije, nagori početak idućeg tjedna

Na kopnu snijeg, obilniji u četvrtak i petak u središnjim i gorskim krajevima uz nerijetko deblji snježni pokrivač. Na Jadranu povremeno kiša, na sjevernom dijelu ponegdje susnježica i snijeg. U subotu je izgledan postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura, a na jugu do petka jugo i istočnjak. Na kopnu većinom malo hladnije, pogotovo na zapadu, a na Jadranu temperatura bez veće promjene ili na jugu postupno malo viša.

No, prema dugoročnijim prognozama najhladniji udar očekuje se od nedjelje do srijede. Temperatura će i u Istri ponegdje biti i niža od -10 do 0 uz jaku buru. Uz obalu minusi će biti nešto manji, najniži se očekuju do - 8 u Puli a -9 u Poreču.

Prema sadašnjim prognozama hladno će biti sve do kraja veljače a ni početak ožujka neće donijeti proljeće iako bi temperature trebale biti nešto više od najhladnijih u ovom razdoblju. (iPress)